828 komentářů / 0 nových
Poslední

Komentáře

Stránky

Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
ja uzivala cipralex s Rivotrilem asi pet mesicu,pak se stalo,ze jsem nemela recept,byla jsem daleko a leky mi dosly a ja se rozhodla ze dne na den vysadit.Trvalo to 14dni a bylo to strasne kruty jak mi bylo zle,hlavne rozostrene videni,motani hlavy a tak.Ale prezila jsem to.Problemy se nakonec vyresily,chut do zivota mi vratilo pozdni materstvi,ale chybelo malo a nemusela bych tady dnes byt.Takze vysadit lze,ale urcite doktor vi kdy a jak.
3. Červenec 2007 - 21:01
Obrázek uživatele Návštěvník
Sára (anonym)
Pro Tomáše: Prosím Tě moc o radu, dostala jsem od lékařky APO-CITALOPRAM 20, přibírá se po něm na váze a má nějaké vedlejší účinky? Budu vděčná za odpověď, děkuju.
3. Červenec 2007 - 21:20
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Pro Sáru: Napsala jsi toho dost málo, takže to bude trochu věštění z křišťálové koule. Přibírání na váze patří mezi vedlejší příznaky citalopramu, ale jen u velmi malého procenta užívajících. Větší četnost jeví příznaky typu dočasného zhoršení stávajícího stavu (tedy deprese, úzkosti ...), třes, motání hlavy, ospalost nebo naopak excitace a další. Prostě Ti může pár dnů až týdnů být docela "šoufl", pak se většinou vše rapidně zlepší. A když budeš mít trochu štěstí, tak se žádné dramatické vedlejší účinky vůbec nemusí projevit - je to hrozně individuální. A abych nezapomněl, chuť na sex půjde téměř jistě dolů, tady je výjimek docela málo :(( Nevím, jestli pomohlo, hlavně se toho neboj. A kdyby to nevyšlo, je ještě spousta možností - ale to Tvůj lékař jistě dobře ví.
3. Červenec 2007 - 23:11
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Samozřejmě ne lékař ale lékařka. Ach jo :))
3. Červenec 2007 - 23:13
Obrázek uživatele Návštěvník
Sára (anonym)
Pro Tomáše: Moc děkuju za informace, takže jestli jsem to dobře pochopila - píšeš, že přibere jen velmi malé procento lidí, takže to není vyloženě lék, po kterém se přibírá - spíš možná že někteří lidé nemají střídmost v jídle tak přiberou? Nebo je po něm vyloženě chuť na jídlo? Je možné že někdo přibral po něm třeba 20kg? A ještě bych se chtěla zeptat - slyšela jsem, že ten APO-CITALOPRAM 20 obsahuje hodně podobné nebo stejné látky jako CIPRALEX, je to pravda? Díky moc za odpověď.
4. Červenec 2007 - 10:25
Obrázek uživatele Návštěvník
petka (anonym)
Ahoj, chtela sem se zeptat, jestli mate nekdo zkusenosti s cipralexem..
4. Červenec 2007 - 21:13
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Pro Sáru: Ne, není to vyloženě "přibírací" lék. A na to případné zvyšování váhy je spousta teorií a ještě víc výjimek. Takže zvýšení chuti k jídlu, nebo zásah do mechanismu ukládání tuků atd. Mimochodem v příbalovém letáku lze najít mezi nežádoucími účinky jak přírůstek tak úbytek hmotnosti. Prostě dokud nevyzkoušíš, tak nevíš jak konkrétně Ty na něj budeš reagovat. Realita, nic víc ... Cipralex je chemicky velmi podobný, jako APO-CITALOPRAM. Účinná látka (escitalopram) byla vyvinuta s cílem zachovat funkčnost té původní (citalopram) a zmenšit četnost a intenzitu vedlejších příznaků. Což ale automaticky neznamená, že musí být ve všech ohledech lepší, než Tvůj APO-CITALOPRAM. Ve skutečnosti jde jen o menší procentuálni hodnoty v klinických testech, které předcházely uvedení na trh. Stačí takhle?
4. Červenec 2007 - 21:39
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Ještě doplnění, nějak jsem tu otázku přehlédl. Ano, je možné přibrat i 20 kg i více. U několika promile lidí.
4. Červenec 2007 - 21:59
Obrázek uživatele Návštěvník
Sára (anonym)
Pro Tomáše: Tomáši, děkuji moc za úplně vyčerpávající odpověď. Moc jsi mi pomohl. / jen doufám, že já k těm několika promile lidí patřit nebudu /
5. Červenec 2007 - 15:18
Obrázek uživatele Návštěvník
Hanča (anonym)
Dobry den.Pred dvema dny mi byl naordinovan CITALOPRAM-RATIOPHARM 20mg.precetla jsem si pribalovy letak a musim rict ze me docela hodne sokovalo upozorneni na nezadouci ucinky jako jsou pokusy o sebevrazdu halucinace apod.Mam doma dve deti a jsem docela hodne nervozni z toho ze mam brat takove leky.Mam hrozny strach co se mnou udelaji.Taky jsem cetla ze se na tyto leky nesmi uzivat ibuprofen.Ted nevim ktere leky teda muzu pri bolestech napr.halvy uzit.Muzu ALGIFEN?A co VASOCARDIN ten uzivam pri silnejsim buseni srdce?PROSIM POKUD MI NEKDO MUZETE ODPOVEDET NA TYTO OTAZKY BUDU VAM MOC VDECNA!TAKY POKUD MATE JAKEKOLIV SKUSENOSTI S TIMTO LEKEM PROSIM NAPISTE MI!!!ZATIM JSEM UZILA JEN DVE DAVKY TJ.1/2TABL.VECER.!!!!!!!!!
20. Červenec 2007 - 14:01
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Hančo, Ty budeš asi trochu náturou "panikářka", že jo (v žádném případě to nemyslím ve zlém). To zvýšené riziko sebevražd se týká dětí a mladistvých do 18 let. U AD prodávaných v USA to dokonce musí být napsáno podobnou formou, jako varovné nápisy na krabičkách cigaret. Prostě tohle riziko u dětí a hodně mladých lidí existuje, těch případů bylo docela dost. Jinak si schválně přečti příbalový leták třeba u Acylpyrinu a zjistíš, jaký to může být zabiják. To bys nemohla užívat žádný lék, všechny mají nějaké vedlejší účinky. S těmi dalšími léky se budeš muset obrátit na svého lékaře. Asi Ti řekne, že Vasocardin v pohodě a analgetika obecně co nejméně, ale na občasné bolesti hlavy klidně. Analgetika trochu zvyšují "povzbuzující" účinky AD, ale s mírou se používat dají. Mimochodem je trochu divné předepsat Citalopram a nezeptat se, zda neužíváš jiné léky?!?!
22. Červenec 2007 - 2:09
Obrázek uživatele Návštěvník
Hanča (anonym)
Ahoj Tome adekuji ti za tvou odpoved.Me uz pripadalo divne ze jsem ani nevedela co to jsou za leky a k cemu slouzi.Ja se lecim na latentni tetanii a tyhle leky mi maji udajne pomoct.Mozna jsem panikarka ale ja jsem nikdy jine leky nez je brufen nebo paralen nebrala.Taky jsem je nastesti nikdy nepotrebovala.Cekala jsem ze mi k temto lekum moje doktorka rekne vic,co muzu co nemuzu ale nez jsem se nadala byla jsem venku z ordinace se slovy dalsi vy se mi prijde ukazat za 4tydny a papa.Proste jsem vystrasena takze se omlouvam pokud jsem tady zbytecne zazmatkovala.Ale tobe moc dekuju.
23. Červenec 2007 - 11:06
Obrázek uživatele Návštěvník
jane (anonym)
musím reagovat na článek ostružiny z 21.7,kde píše že antidepresiva ničí přirozený serotonin v mozku.Serotonin je hormon "dobré nálady" který je v organismu od tvého narození v určitém množství, které ti může stačit po velkou část tvého života,ale může se stát že v tvém životě nastanou situace, nebo stavy kdy dané množství serotoninu které máš ti na jejich zvládnutí už nestačí a dochází k vážným změnám na psychice a proto se tento hormon musí uměle formou prášků do organismu dostat, aby se tvůj stav zlepšil. jenom že smůla je že stav který prožiješ zanechá na organismu hluboké stopy v psychice, které on si pamatuje různě dlouho.A na této délce pamatování pak záleží i délka potřeby dodávky serotoninu.Neznamená to že by si jej už organismus nebyl schopen vyrábět sám.A musím tě vyvézt z omyli podruhé s bylinkama.Ty mohou mít pouze podpůrný a malinko zklidňijící ůčinek ,ale rozhodně se na nich nedají přečkat depresivní stavy. Ahoj a měj se hezky
25. Červenec 2007 - 10:20
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Jane, v Tvém příspěvku je příliš mnoho nepřesností, takže dovol menší opravu. 1. Antidepresiva žádný serotonin do těla nedodávají, většina z nich pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu v mozku, například zpomalováním zpětného vychytávání serotoninu (SSRI antidepresiva). Dodatečný serotonin je možno do těla dostat formou stravy bohaté na aminokyselinu L-Tryptofan nebo potravinových doplňků (L-Tryptofan, 5-HTP). 2. Existuje AD Coaxil, které hladinu serotoninu SNIŽUJE, přesto funguje. 3. Existují AD, která si serotoninu vůbec nevšímají, ovlivňují hladinu jiných neurotransmiterů (dopamin, norepinefrin ...). A fungují. 4. Přípravek Jarsin obsahuje jako jedinou složku výtažek z Třezalky tečkované (tedy "bylinka"), přesto patří mezi AD a taky funguje. Takže to není tak jednoduché a mechanismus vzniku deprese či úzkosti není stoprocentně znám, stejně tak mechanismus účinku antidepresiv není do detailu jasný.
26. Červenec 2007 - 0:10
Obrázek uživatele Návštěvník
gizela (anonym)
mám zkušenosti s tímto lékem beru citalopram 1 deně taky sem se lekla když sem četla leták a taky mám doma 2 děti ale není to tak katastrofální jak si myslíš nežádoucí účinky možná nějaký budou mě bolel žaludek a měla sem závrtě a na bolesti hlavy můžeš brát paralen i panadol čau gizela
29. Červenec 2007 - 21:48
Obrázek uživatele Návštěvník
Návštěvník (anonym)
Já díky Citalexu žiji NORMÁlně už 5 let.
29. Červenec 2007 - 21:59
Obrázek uživatele Návštěvník
Hanča (anonym)
Gizelo dekuji za informace.Snad uzivani techto leku k necemu bude.Mej se hezky.
30. Červenec 2007 - 17:25
Obrázek uživatele Návštěvník
Dara (anonym)
Chtěla jsem se zeptat, jestli může antidepresiva předepsat i praktický lékař nebo jestli pouze psychiatr?
1. Srpen 2007 - 20:26
Obrázek uživatele Návštěvník
Hanka (anonym)
Tak tady čtu o vysazování léků AD,benzod.apod.,asi je to velmi individuelní,já sama také léta brala Anxyolitika,a benzod.,agorafobie a uzkosti,ted mám AD ,no a to ostatní se snažím snižovat na minimum,ale v podstatě nevím o člověku,který by bral jen AD a nic k tomu,neuroly apod.a berou to lidi léta.Vysazování AD také problém a to neni návykové no tak nevím,je nebo není?Jasně když někdo bere 20mg benzod.denně a nic mu není,je to asi rozdíl,když já beru 5mg denně.Nebo ne?
1. Srpen 2007 - 22:45
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Pro Daru: Jak která. Ta nejběžnější i praktický lékař, u ostatních jen specialista (ne nutně psychiatr, může třeba třeba neurolog ...). Pokud Tě zajímá konkrétní lék, najeď na stránku http://www.ordinace.cz/leky-a-doplatky/ , po vyhledání klikni na info,dole se objeví zda je nějaké preskripční omezení. Pokud ne, tak tam příslušný řádek bude chybět.
1. Srpen 2007 - 22:46
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Pro Hanku: Vím o lidech, kteří berou jen AD a k tomu už nic dalšího. Někteří používali benzodiazepiny při začátku užívání AD a pak přestali. "Vycouvat" ze závislosti na benzodiazepinech se dá. Čím menší dávka, tím je to snazší. A samozřejmě postupně. Ale existují lidé, kteří budou brát benzodiazepiny pořád, v malých dávkách - pokud jsou jinak v pohodě a nemají potřebu dávku zvyšovat, tak není problém. Někteří diabetici se bez inzulínu také neobejdou, jiní to zvládnou jen s dietou.
1. Srpen 2007 - 23:00
Obrázek uživatele Návštěvník
Dara (anonym)
Tome díky za odpověď a za odkaz. Jen nevím jestli do toho jít, když tu čtu různé ty vedlejší účinky a pak problémy s vysazováním.
2. Srpen 2007 - 11:49
Obrázek uživatele Návštěvník
4 Tomáš (anonym)
Co je to malá dávka benzodiazepanů. Chtěl bych snížit Rivotril (O,5) z 3 na 1 nebo úplně vysadit. Jak postupovat a kolik to zabere času?
2. Srpen 2007 - 16:04
Obrázek uživatele Návštěvník
Hanka (anonym)
Tomáši díky za odpověd,já si pod malou dávkou představuji max.1 x 5mg Diazepanu denně,lépe je n 2,5mg,to je sice také návykové,ale myslím,že i to se dá vysadit,ne ,postupně?Beru Seropram a jsem na 5mg a víc nezvládám.Jsem asi moc už stará,je mi 51,ale prostě to tak je ,po jiných AD jsem zase zflekatěla,no je to těžké.
2. Srpen 2007 - 21:15
Obrázek uživatele Návštěvník
Tomáš (anonym)
Jejda lidičky, stačí :)) Jedu na dva týdny na dovču, takže jen něco málo a na reakce juknu až se vrátím. Takže Pro Daru: Pokud Tě Tvoje potíže omezují v běžném životě, tak bych moc neváhal. Ty vedlejší příznaky se u Tebe objevit mohou a nemusí. Může zabrat první AD nebo třeba až páté. Ale ta možnost změny kvality života stojí podle mého za to. A ta "závislost" u AD je úplně jiného typu, než závislost na benzodiazepinech nebo drogách. AD uvedou postupně "mozkovou chemii" do rozumnějších mezí a pak se postupně dají vysadit (poctivě řečeno ne vždy, ale to by bylo na delší diskusi). 4 Unknown: U Rivotrilu je 1,5 mg denně celkem nízká dávka. Neměla by se snižovat rychleji, než 0,5 mg týdně - ale dělal bych to radši pomaleji. Ty tablety se dají docela dobře čtvrtit. Takže zkus třeba týdně ubrat 1/4 tablety a když bude vše OK tak stejným tempem dál. Když se objeví nějaké nepříjemné stavy, tak se vrátíš na poslední bezproblémovou dávku a zůstaneš na ní trochu déle - 2 týdny, tři. A tak pořád dál Nakonec Ti za 3 - 6 měsíců zbude poslední čtvrtka a seš z toho venku. Ale pozor. Může se stát, že zůstaneš viset na nějaké dávce a prostě to dál nepůjde. Pak si dej pauzu na pár měsíců a zkus znova snižovat. Možná na nějaké pididávce budeš muset zůstat pořád - nevím, na co ten Rivotril vlastně bereš. A pokud piješ kávu, tak by bylo fajn co nejvíc omezit, ale zase postupně. Pokud kouříš, tak po dobu snižováni Rivotrilu nepřestávej, to můžeš až potom. Prostě pomalu a co nejméně změn najednou. A pozor na p?ípadné křeče, zkus trošku zadotovat hořčík (v jídle, pití nebo třeba Magne B6). pro Hanku: Diazepam je trochu větší "potvora", než Rivotril. Ale princip vysazování je stejný - snižovat postupně denní dávku asi o desetinu té původní. Pak týden dva počkat a znova snížit. U toho Seropramu jsem moc nepochopil jestli nezvládáš jít pod 5 mg a vysadit ho, nebo nezvládáš větší dávky a 5 mg je málo. Když tak dej vědět víc, buď za 14 dní zareaguju já, nebo se ozve někdo "kolemjdoucí", kdo do problému vidí. Mějte se a přeju všem hodně štěstí ...
3. Srpen 2007 - 0:51
Obrázek uživatele Návštěvník
jirka (anonym)
dobré ráno,beru asi 10 dní SERLIFT na panickou poruchu,není mi po něm dobře..jsem neklidný,potím se..chtěl bych se zeptat na možnost vysazení,lékař který mi jej předepsal je momentálně na dovolené..díky
3. Srpen 2007 - 7:47
Obrázek uživatele Návštěvník
Hanka (anonym)
Tomáši já to myslela tak,že když beru Diazepan 2,5mg až 5mg denně řekl mi doktor,že to není zase taková tragedie,takže snížím na 2,5mg,což je půlka 5 mg a pak postupně budu zkoušet mín a mín.U toho Seropramu ten nevysazuji,ale nezvládám brát víc než 5mg,po jiných AD jsem zflekatěla,jsem alergik a mám astma.Já newvím snad to píšu dobře myslím tím 1 tabletu Diazepanu nejslabší jsou 2mg,bohužel ,ty už nedělají,pak je 5mg ,ta se půlit dá.No to víš ,že bych se toho ráda zbavila,ale taková uzkost a agorafobie ,paráda.
3. Srpen 2007 - 10:18
Obrázek uživatele Návštěvník
danyda (anonym)
jirko, VYDRŽ!! Já mám taky Serlift, bylo mi blbě první dva týdny, dost jsem se potila, taky jsem byla neklidná, jednou jsem se rozklepala (a to ho beru na úzkost která občas vyústila i v třes). Ale pak ty nepříjemný příznaky přecházely, začalo zlepšení.. dneska ho beru půl roku, při zvýšení dávky už se žádné problémy neobjevily, no a cítím se podstatně líp, určitě mi pomohl. Ještě to není OK na 100%, tak na 75%. Až se uvidím s doktorkou (míjely jsme se kvůli dovoleným) tak si řeknu o zvýšení dávky a možná pak nebudu ani potřebovat neurol, který pořád beru. Takže fakt vydrž, stojí to za to.
3. Srpen 2007 - 10:47
Obrázek uživatele Návštěvník
Dara (anonym)
Tome díky a hezkou dovolenou :-)
3. Srpen 2007 - 13:01
Obrázek uživatele Návštěvník
hANKA (anonym)
tOMÁŠI TAK HEZKOU DOVOLENOU ,Hanka
3. Srpen 2007 - 14:05

Stránky

Přidat komentář