Kyselina salicylová v ovoci a zelenině chrání srdce
Všeobecně se ví, že vegetariáni jsou chorobami srdce a rakovinou zažívacího traktu ohroženi méně než jedlíci masa. Vědci se nyní snažili zjistit, zda by původcem tohoto jevu mohla být kyselina salicylová.
Badatelé studovali vzorky krve 37 vegetariánů a 39 konzumentů masa a ryb, kteří nebrali aspirin. Prozkoumali také krevní vzorky 14 diabetiků, kteří přijímali 75 miligramů aspirinu denně. Pozorovaným osobám bylo kolem 40-50 let.
Množství kyseliny salicylové v krvi vegetariánů bylo až 12krát vyšší než u jedinců, kteří jedli maso. Průměrná hladina kyseliny salicylové u vegetariánů ale byla podstatně nižší než u pacientů s cukrovkou, kteří tuto látku přijímali v aspirinu.
Vědci však zaznamenali velké rozdíly mezi jednotlivými lidmi v obou skupinách. Například osm vegetariánů mělo vyšší koncentraci kyseliny salicylové, než byla nejnižší hodnota naměřená ve skupině diabetiků. Šest cukrovkářů mělo zase nižší obsah kyseliny salicylové v krvi, než bylo nejvyšší množství mezi vegetariány.
Výzkum ukázal, že strava s obsahem ovoce a zeleniny nedodá tělu takové množství kyseliny salicylové jako aspirin. Pro prevenci srdečních nemocí a dalších potíží však podle vědců postačí i malé množství kyseliny salicylové.
Zdroj:ČTK
Komentáře