Zásaditá strava

První příspěvky v diskuzi

reagovat 30.4.2003 07:51 - Petra

Mám problém s kyselostí v žaludku. Nědke jsem četla, že je nutné na snížení překyselení žaludku jíst zásadité potraviny. Nejsem si jistá které to jsou a jak je je možné upravovat. Jestli máte s tímto problémem nějské skušenosti, prosím, podělte se o ně. Děkuji Petra'

reagovat 6.5.2003 11:43 - Hoyden

Ahoj Petro,mezi zásadité potraviny patří téměř všechny druhy ovoce a zeleniny,pokud jsou ovšem syrové,dále také syrové mléko(nepasterizované). Pokud zeleninu či ovoce tepelně upravuješ při teplotě vyšší než 40 stupňů,pak se ze zásaditých potravin stávají kyselinotvorné. Jestli máš zájem o další informace,napiš na email.'

reagovat 16.9.2003 17:56 - Katka

Obávám se, že ovoce patří mezi potraviny kyselé, i když je sladké, z toho zásaditost nevyplývá. Mírně zásadité je maso, některé minerálky, většina ostatních jídel je kyselá.'

reagovat 16.9.2003 19:33 - morbida

Otázkou je, zda překyselení žaludku nezpůsobuje právě zásaditá strava, protože pro její trávení žaludek vylučuje kyselinu.
Důležitá je vlastní reakce potraviny v žaludku.
Nesmíme se také nechat zmást vnějšími projevy potraviny, kdy např. citron chutná kysele, ale je zásaditý - pomeranč relativně sladce, ale ...'

reagovat 17.9.2003 15:17 - D.

Doporučuji přečíst článek na doktorce http://www.doktorka.cz/run/redsys/vyziva/r-art.asp?id=134 (v sekci Zdravá výživa).'

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 11.1.2015 13:10 - Stáňa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaký zodpovědně zpracovaný seznam zásaditých a zásadotvorných potravin. Většina seznamů, které jsem si prohlédla má některé druhy potravin střídavě jak v zásadité tak v kyselé kategorii. Např. jablka, meloun, brambory, fazole, zelené fazolky, čočka, rýže, krůtí maso atd...

reagovat 11.1.2015 17:01 - Péťa

Ono je to tak,že potraviny se nedělí na zásadité a kyselé ale na zásadotvorné a kyselinotvorné,což je veliký rozdíl.Myslím,že pokud najdete třeba přes google nějaký seznam a napíšete to tam takto přesně tak najdete přesnější výsledky.Dělí se to ne podle toho jakou má potravina chuť ale jaký vliv má na organismus.Například tak kyselá věc jako je citron je paradoxně zásadotvorná a doporučuje se proti překyselení organismu.Bohužel zásadotvorných potravin je velice málo a drtivou většinu z toho tvoří jen ovoce a zelenina.

reagovat 25.2.2015 19:29 - Lucie

Drahá Katko, obávám se,...

Jiří, zaujali mě tvoje detailní informace. Chtěla bych se tě zeptala, odkud je čerpáš? Ráda bych se totiž také detailněji dozvěděla více. Na internetu každý píše něco jiného. Třeba takový pomeranč.. Moc díky za odpo..

reagovat 25.2.2015 19:34 - Detailnější informace

neexistují, protože si to každý vymýšlí, jak se mu hodí.

reagovat 26.2.2015 08:43 - alien

ovoce, zelenina - zásadotvorné
ořechy - zdravé, ale kyselinotvorné
maso, mlíko, cukr, mouka, alkohol - kyselinotvorné

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *