reagovat 10.5.2005 19:29 - Emília
Sudekov syndrom? čo to je?
reagovat 23.5.2007 14:07 - dr.Urban
Ahoj Milka. Sudeck Paul 1866-1945,bol Nemec, chirurg. Je to súbor príznakov na drobných kostiach nôh a rúk krátko po úraze: 1. opuchnutá koža na postihnutom mieste, mierne opuchnutá, k večeru začervenalá, teplá, svlastvo pod ňou ochabnuté. Reaktívne chlpy a nechty rastú rýchlejšie. 2. neskôr sa farba kože mení na cyklámenovú až do fialkova,je chladná, opuch trvá, povrch je lesklý, koža pôsobí dojmom stenčenia, kosti tej oblasti bolia sústavne, aj v k?ude, k?by tuhnú, svalstvo vidite?ne ubúda. 3. bolesť ustúpi, k?by v mieste postihu sú nehybné a pohyb je nemožný, kosti sú redšie aj na rtg snímkoch vidite?ne, svalstvo ubúda... Jediná možnosť ako zabrániť Sudekovej atrofii kostí a svalov je cvičenie ihneď po ošetrení úrazu pod?a doporučenia chirurga, ortopéda... Nutné sú analgetiká pred cvičením. Čaff.
reagovat 23.5.2007 14:16 - MMM
Ptala se v roce 2005!!!
reklama
reagovat 27.8.2007 13:19 - dr.mengele
a co aj tak jej to zatuhlo
reagovat 9.1.2008 19:14 - Adka 2533
kolko asi trva, kym sa ruka dostane do povodneho stavu? ja som mala 2 mesiace sadru a teraz v utorok som zacala chodit na rehabilitaciu, ruka ma boli pri niektorych pohyboch, este stale je opuchnuta, pohyblivost zmensena o dve tretiny, nemeni farbu. dakujem
reagovat 22.2.2009 12:31 - Věra
Po banálním zákroku-operaci karpálního tunelu-došlo k následné nekróze(vypadl kus tkáně 1x2cm)a následně rozvoji Sudeckova syndromu.V ÚVN,kde mě operovali,nechtěli ani při mých opakovaných stížnostech na bolesti i v rameni nic slyšet a propustili mě jako zdravou.Při následné návštěvě spádového neurologa byl ihned diag?ostikován Sudeck a ihned byla zahájena léčba-bohužel díky ÚVN pozdě.Peklo-příšerné bolesti 24 hod.,den za dnem,měsíc za měsícem.Místo ruky pařát s nehybnými prsty,slabá olupující se kůže,změny
na nehtech.Ruku jsem vůbec nezvedla,od boku jsem ji mohla dát 10 cm.Vydržím hodně,ale po 5 měsících nepřetržité bolesti a beznaděje jsem chtěla radši umřít.Svaly atrofovaly-ruku jsem měla sotva poloviční,kromě lokte všechny klouby ztuhly,na prstech barevné proužky,dlaŇ se stále potila,přestože ruka byla studená.Kýchnutí,zakašlání způsobovalo bolest na omdlení.Rehabilitace mě přiváděly k šílenství.Co bych dala za 1 den bez bolesti!Na Malvazinkách mně do dlaně píchali injekce,aby se mnou mohli aspoň trochu cvičit,stále jsem byla pod analgetiky.Když konečně bolest trochu polevovala,přidali mi na cvičení a bolest byla zpět.Výsledek se ale dostavil-po 9 měsících jsem alespoň předpažila,téměř narovnala 3 prsty a na cca 80% sevřela ruku v pěst.Marodila jsem 18 měsíců.Výsledek?Ztratila jsem práci,iluze o akreditované nemocnici(ÚVN),víru ve spravedlnost-myslíte,že ÚVN se k zanedbání péče přiznala.A nikdo v tomhle státě se do boje s touto nemocnicí nepustí.Pohyblivost ruky mám tak na 90%,ale bohužel nevydržím s ní delší dobu pracovat.I takové banality jako nakrájet zeleninový salát,přišít knoflík,psát 2-stránkový dopis provádím s pauzami.Pak musím ruku procvičit,protože má tendenci se choulit do klubíčka.Na ruku není spolehnutí-občas vynechá nějaký pohyb a pak ulížím sobě či jiným.Je jiná termoregulace-v zimě mi občas zbělá 3.prst a ztrácím v něm cit.Často mě bolí bříško posledního článku.
A ostatní?Mám noční můry,naříkám ze spaní,skřípu zuby(2 už mám poškozené).Mám záchvaty vzteku,když něco,co bylo předtím samozřejmé, nemůžu udělat.Přišla jsem o své koníčky-zahradničení,kutilství a rybaření.S rukou musím stále cvičit.Nestačí 2x,3x denně-
je potřeba od rána do večera pár cviků.
Poučení?Máte-li úraz či oparaci spodní části ruky a objeví se bolesti ramene,které začínají nejdřív v klidové fázi,běžte doktorovi a nenechte se odbýt.Máte-li už Sudeckův syndrom,nevzdávejte to.Cvičte,i když to bolí.Nestačí jen na rehabilitaci,
cvičte jemně od rána do večera včetně dechových cvičení.Naučte se poslouchat své tělo.Najděte doktora,který se vám bude věnovat a kterému věříte.Odborná péče je nutná-najděte rehabilitač.pracovníka
který má se Sudeckem zkušenosti.A nenechte se operovat v ÚVN.
Pokud se najde někdo,kdo má neblahé zkušenosti s operací v této nemocnici,ozvěte se.Možná by společný postup pomohl.
reagovat 18.5.2009 14:54 - linka
V decembri 2008 som si hnusne dolamala nohu,
nasledovala operácia,3mesačná sadra,ortéza,rhb,
až po 4mesiacoch mi rhb sestra povedala,
že mám sudeka.
Noha je lesklá,o 2 odtiene tmavšia,miestami
na dotyk mrtva,a neustále bolí,napriek cvičeniu,vírivke atd.Už som to vzdala idem do práce a naučím sa s tým žit,aj s tým akých máme v zdravotníctve odborníkov. Ved načosom si lámala nohu,no nie?
reagovat 1.12.2009 13:42 - Silvia
V decembri 2008 som si...
v roku2007 som mala podvrtnuty clenok,pol roka mi nikto nedokazal povedat co sa vlastne deje,preco ta noha stale a velmi boli. az potom som sa dostala k dobremu ortoped.ktory mi povedal ze kde som bola doteraz,mam sudeka 3.stupen. nastala nekonecna liecba,lieky a rehab. a stale to iste dookola,su uz tomu skoro 3roky a ja som konecne zacala normalne chodit,aj ked bolesti stale su,no zvykam si na to.
reagovat 29.10.2010 17:04 - Lída
Zlomila jsem si v srpnu 2010 ruku,když jsem uklouzla na mokré dlažbě na nádraží. měla jsem dělanou repozici/rovnání/ a hrozily šrouby,kost srostla dobře. Celých 6 týdnů,co jsem měla sádru jsem trpěla bolestí a po sundání opět.Diagnoza Sudeck,chodím na RHB,leduji,ruka stále otéká,bolí a nemohu s ní hybat v zápěstí vůbec. Už jsem zoufalá,poradí mně někdo,mám strach,že příjdu o práci,již marodím 3 měsíce.V noci bolest,ve dne bolest,ruká oteklá,nepohyblivá. Děkuji
reagovat 23.3.2011 09:22 - Helena
V zari 2007 jsem si zlomila pazi o zabradli,po vysetreni na urazovce mi dali sadru s tim,ze za 3dny me budou operovat,voperovali mi tam draty,tzv.HAKETHAL-po operaci jsem dostala fixaci,kde se paze zavesila a upevnila k pasu tak,aby se nehybala,asi po mesici mi to sundali,ruka byla natekla az po prsty,horecka v ni,leskla kuze,vypadala jak umela,kazdy pohyb s ni byl strasne bolestivy,poslali me na rehabilitace,ty pro silne bolesti nesly davat,v prosinci 2007 jsem zasla za svou p.doktorkou-rehabilitacni a ta poznala,ze se jedna o SUDECK-paze a ruky,to v nemocnici v trauma poradne nepoznali,chodila jsem na lymfodrenaze,hydro masaze,masaze rukou,slo to po milimetrech,s bolesti,ale slo,v unoru 2008 me na 6 tydnu poslali na Celadnou-Beskydske rehabilitacni centrum,tam pres slzy bolesti,jsem delala pokroky,ruka se zlepsovala ze dne na den,diky trpelivosti me a rehabilitacnich pracovniku,kteri se mi hodne venovali na rehabilitacich,po navratu jsem pokracovala v dalsich doma,do prace jsem sla po dlouhych 9mesicich,mam nasledky-nenarovnam prsty,mam tz.drapky,ruka nekdy boli,ale mam ji,delam s ni skoro vsechno,ale nektere veci s ni delat nemuzu,treba jako myt okna,uz jsem si zvykla,mohla jsem dopadnout hur,preji vsem kdo maji SUDECK-hodne trpelivosti v leceni,zatnout zuby a cvicit,vysledek stoji za to.
linkuj | google | facebook | vybrali SME tisknout | doporučit
17.5.2012 00:01 | Zdraví
16.5.2012 00:01 | Vitamíny
14.5.2012 00:01 | Bylinky
11.5.2012 00:01 | Zdravá výživa
10.5.2012 00:01 | Vitamíny
10.5.2012 00:01 | Sex a vztahy
| Doktorka.cz | Databáze | Diskuze | Nákupy | Další |
|---|---|---|---|---|
ISSN 1213-1903 | © 1999-2011 Vitamins Cosmetics s.r.o. | Kontakt | Reklama | RSS | Právní doložka
Realizace PragueBest | Redakční systém