Odborníci varují: Transmastné kyseliny v potravinách zvyšují riziko srdečních onemocnění - komentáře

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 17.1.2010 20:27 - Chemik

Článek je evidentní blábol, autor vůbec neví, o čem píše. Tvrdí se zde, že "transmastné" kyseliny vznikají hydrogenací, tj. přeměnou dvojné vazby na jednoduchou. Přitom pojem cis- a trans- se může vztahovat POUZE na molekuly s dvojnou vazbou. Nasycené kyseliny nejsou ani cis-, ani trans-. Takže hydrogenací dvojné vazby kyseliny trans nejenže nevznikají, ale naopak zanikají.

reagovat 17.1.2010 20:38 - Zemědělec

Trans mastné kyseliny byly problémem uměle připravovaných tuků, na který se zhruba před patnácti lety přišlo a vyřešilo se to v tichosti - výrobci dostali dva roky na to, aby vyvinuli technologii, při které dehydrogenací mastných kyselin vznikají cis nenasycené mastné kyseliny. Problém se vyřešil a tak dnes obsahují margaríny a ztužené tuky maximálně stopová množství trans nenasycených mastných kyselin.
A jen tak mimochodem, cis vícenenasycené mastné kyseliny jsou pro život nezbytně nutné a jejich dostatečný přísun představuje prokázaný protektivní faktor u celé řady civilizačních chorob.

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 17.1.2010 20:27 - Chemik

Článek je evidentní blábol, autor vůbec neví, o čem píše. Tvrdí se zde, že "transmastné" kyseliny vznikají hydrogenací, tj. přeměnou dvojné vazby na jednoduchou. Přitom pojem cis- a trans- se může vztahovat POUZE na molekuly s dvojnou vazbou. Nasycené kyseliny nejsou ani cis-, ani trans-. Takže hydrogenací dvojné vazby kyseliny trans nejenže nevznikají, ale naopak zanikají.

reagovat 17.1.2010 20:38 - Zemědělec

Trans mastné kyseliny byly problémem uměle připravovaných tuků, na který se zhruba před patnácti lety přišlo a vyřešilo se to v tichosti - výrobci dostali dva roky na to, aby vyvinuli technologii, při které dehydrogenací mastných kyselin vznikají cis nenasycené mastné kyseliny. Problém se vyřešil a tak dnes obsahují margaríny a ztužené tuky maximálně stopová množství trans nenasycených mastných kyselin.
A jen tak mimochodem, cis vícenenasycené mastné kyseliny jsou pro život nezbytně nutné a jejich dostatečný přísun představuje prokázaný protektivní faktor u celé řady civilizačních chorob.

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *