Potraviny, které mohou zachránit váš život
Harvardský expert Dr. William Li je přesvědčen, že nejsilnějším způsobem, jak porazit nemoc - od rakoviny po demenci - je v první řadě zabránit tomu, aby propukla. Jeho práce závisí na studiu pěti klíčových obranných systémů v našem těle: našeho imunitního systému, našich kmenových buněk, naší DNA, našich střevních bakterií a sofistikovaného působení našich krevních cév. Když dobře fungují, udržují nás zdravé. Věk, nečinnost, stres, špatná strava a toxická zátěž (například ze znečištění ovzduší, kouře a zpracovaných potravin) je však zatěžují. A v tom případě může nemoc propuknout. Dr, Li čerpal z více než 30 let trvajícího lékařského výzkumu a z více než 700 vědeckých studií s cílem určit, které potraviny tyto systémy nejlépe podporují.
Jablko Granny Smith: Tato odrůda má nejvyšší obsah obranyschopnost posilujících polyfenolů.
Meruňky: Obsahují lutein, o kterém se předpokládá, že by mohl chránit před Alzheimerovou chorobou.
Maliny: Jsou plné antioxidantů, vitamínu A,C a E.
Zelený čaj: Zklidňuje příliš zaktivovaný imunitní systém.
Kapary: Díky obsahu quercetinu zklidňují záněty.
Hřib smrkový: Podporuje zdravou střevní mikroflóru.
Brukev zelná: Je nabitá imunitu posilujícím vitamínem C.
Borůvky: 250 g denně podporuje činnost imunitních buněk v krvi.
Čekanka štěrbák (endive): Obsahuje bioaktivní látky bojující proti rakovině.
Šťáva z hroznů: Je plná bioaktivních látek podporujících imunitu.
Chia semínka: Je známa pro obsah fytonutrientů podporujících srdce.
Nektarinky: Konzumace 2 kusů ovoce denně má snižovat riziko rakoviny jícnu.
Kořen lékořice: Obsahuje glycyrrhizin s antivirální aktivitou.
Sultánky: Obsahují kyselinu ursolovou, která chrání zdraví krve.
Černý česnek: podporuje produkci T-buněk imunitního systému.
Brokolicové výhonky: Plné vitamínu C působícího proti virové chřipce.
Sezamová semínka: Mají velký obsah vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na trávicí trakt.
Granátové jablko: Optimalizuje imunitní systém tím, že vyživuje příznivé bakterie v trávicím traktu.
Špenát: Má vysoký obsah vitamínu C, betakarotenu a antioxidantů.
Ječmen: Je plný vlákniny a prospívá srdci.
Brusinková šťáva: Posiluje imunitu zvýšením interferonu gamma.
Jedlé kaštany: Obsahují kyselinu ellagovou, která pomáhá imunitnímu systému detekovat rakovinné buňky.
Olivový olej: Obsahuje sloučeniny, které podporují imunitní systém – kyselinu olejovou, oleocanthal a hydroxytyrosol.
Ústřice: Obsahují stimulanty imunitního systému včetně peptidů.
Ostružiny: Další významný zdroj imunitu podporující kyseliny ellagové.
Autor: MK
Zdroj: www.dailymail.co.uk
Komentáře