Zdravotní a dietetická hodnota brambor
Brambory patří mezi potraviny, které obsahují nejen sytící složku, ale zároveň pro dobrou stravitelnost a vzhledem k hodnotným živinám zaujímají důležité místo ve zdravé výživě. Uvádí se, že je lze používat ve všech formách diet, dokonce i v dietách pro alergiky.
Důvodem je dobrá stravitelnost, obsah hodnotných bílkovin, alkalizační účinek a nízký potenciál alergenů.
Brambory patří k nejdůležitějším zdrojům vitaminů C, B6, B1 a vlákniny. Preventivní účinky vyplývají u brambor z obsahu fyziologicky účinných ochranných látek, jakými jsou např. hodnotné bílkoviny, polysacharidy, několikanásobně nenasycené mastné
kyseliny, vitaminy a minerální látky. Zvláštní místo patří tzv. „rezistentnímu“ škrobu, který zvyšuje příjem vlákniny. Jeho obsah se v uvařených hlízách pohybuje v rozmezí 1 až 3 %, a příjem ve výživě lidí se odhaduje v průměru na 3 až 6 g na osobu a den. Tento škrob nelze štěpit amylázami, dostává se nestrávený do tlustého střeva a zde slouží jako výživa pro
mikroorganismy. Fyziologicky tento škrob představuje substrát pro látkovou výměnu střevních bakterií. Zároveň podporuje tvorbu máselnanů (butirátů) v tlustém střevě, které podněcují látkovou výměnu střevních buněk a mají vliv na pozvolné odumírání nádorových buněk. Rezistentní škrob může ovlivnit vznik rakoviny také tím, že snižuje koncentraci sekundárních žlučových kyselin (pravděpodobně mají karcinogenní vliv) v trávícím traktu, zřeďuje obsah kolonií, zkracuje dobu průchodu a brzdí karcinogenezi zvlášť v konečníku.
Zdroj: Pěstujeme brambory, nakladatelství Grada
Příkladně se jedná o vitamín C(v syrovém stavu cca 25mg/100g), kterého po uvaření zbude zanedbatelné množství, dále také o bílkoviny, kterých je v bramborách přibližně 2%(navíc bez vyváženého a kompletního spektra aminokyselin) - tj. také minimální množství, pak vláknina - také nic moc atd....
Takovéto informace můžeme napsat o čemkoli chceme a budeme sice mít pravdu, ovšem v akademických a především praktických kruzích takové tvrzení poněkud ztrácí význam, protože je považujeme za nedůležitou součást skutečnosti.
Neznalý člověk si takto po přečtení článku výše uvedeného může udělat obrázek v až nezdravé míře o prospěšnosti brambor.
Děkuji za možnost vyjádřit se
- Odpovědět
Pošli odkaz