Zdravá lehká letní jídla: Salát z kuskusu
Potřebujete:
400 g mrkve
350 g cukety 400 g lilku
100 g cibule
3 stroužky česneku sůl
500 ml zeleninového vývaru
2 špetky šafránu (nebo 1 ČL kurkumy)
1 ČL kayenského pepře
1 SV hladké petržele
1 SV máty
5 PL oleje
2 svitky skořice
3 350 g kuskusu
4 80 g rozinek
200 g nizkotučného jogurtu
1 ČL mleté skořice
2 ČL sladké papriky
Postup:
Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cukety omyjeme a nakrájíme na 2 cm silná kolečka. Lilky rozkrojíme na čtvrtky a ty nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na kousky. Cukety a lilky vydatně posolíme a necháme 15 minut odpočívat.
Zeleninový vývar přivedeme k varu se šafránem a kayenským pepřem. Petržel a mátu omyjeme, otrháme od stonků a jemně nasekáme.
3 PL oleje rozehřejeme na pánvi. Lilky a cukety osušíme a postupně po částech dobře opečeme na rozpáleném oleji. Lilky vyndáme z oleje a na horkém oleji opékáme česnek, cibuli a celou skořici asi 1 minutu.
Na pánev přidáme kuskus a krátce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rozinky a nádobu přikryjeme pokličkou. Snížíme teplotu a kuskus vaříme při střední teplotě 15 minut.
Tuk |
Do jogurtu přidáme mátu, sůl, skořici a mletou papriku a dobře promícháme. Do směsi vmícháme dřevěnou lžící kuskus, zbývající olej a petržel a salát upravíme na talíř. K salátu podáváme jogurtovou omáčku.
Zdroj: BIO KUCHAŘKA , nakladatelství Grada
Komentáře