Gomasio - zdravé ochucovadlo
Gomasio se připravuje v poměru od 14:1 - 22:1 (semena k soli). Poměr se stanoví podle ročního období, a také zda připravujeme gomasio pro dospělé či děti. 18:1 pro dospělé, 22:1 pro děti. Příprava: Propláchnutá semínka (sezamová, lněná, slunečnicová, ale i maková aj. lehce opražíme na suché předehřáté pánvi, opatrně mícháme dřevěnou vařečkou (dostatečně opražená jsou tehdy, když začínají praskat). Pak opražíme mořskou sůl několik minut na pánvi a stále mícháme. Opraženou sůl a semínka potom vložíme do mlýnku na mák a umeleme.
Lepší možností je využít tradičního postupu výroby gomasia:
Opraženou sůl dáme do speciálního hmoždíře suribachi a třeme, pak přidáme opražená semena a obě součásti pomalu třeme společně. Semena rozmělníme tak, aby 80% bylo rozemletých, 20% celých.
Gomasio (též někdy nazývané sezamová sůl) se uchovává v lednici maximálně po dobu jednoho týdně, pak hrozí jeho žluknutí. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je zde navíc vhodně navázána na sezamový olej.
Autor: mk
:-)
- Odpovědět
Pošli odkaz