Ayurvéda /část pátá/ -Kapha typ
KAPHA
Dóša Kapha je tvořena dvěma elementy - vodou a zemí.
Vlastnosti Kaphy jsou:
Těžká - všechny těžké poruchy značí nerovnováhu Kaphy, ať už se jedná o obezitu, těžké trávení nebo tísnivý druh deprese.
Sladká - což vede ke snadnému přibírání na váze nebo obezitě, jestliže je tělu dodáváno mnoho sladkostí.
Stálá - dodává typům Kapha sebeovládání.
Měkká - což vede k charakteristickým rysům jako měkká kůže a vlasy, dobrácká povaha, citlivý pohled očí?
Pomalá - pomalé, plynulé pohyby spolu s pomalou řečí jsou charakteristické pro Kaphu.
Charakteristika:
- Masivní, silná postava, fyzická síla a výdrž
- Stálá energie
- Klidná, uvolněná osobnost
- Kůže bývá chladná, hladká, tlustá, bledá a často i mastná
- Dobrá paměť, ale pomalé pochopení informací
- Hluboký spánek
- Sklon k obezitě
Pomalé trávení, mírný hlad
Nerovnováha Kaphy:
Kapha je nejpomalejší a nejstálejší ze všech dóš. Od dětství bývají Kaphy vyrovnané, klidné a shovívavé. Poruchy způsobené Kaphou se vyvíjejí dlouhodobě. Tito lidé si mohou být skoro jisti, že zůstanou zdraví do zralého, vysokého stáří. Nerovnováha Kaphy v dětství způsobuje časté problémy s rýmou, záněty hrtanu a alergie, které mohou v dospělosti přejít v astma. V dospělosti se nerovnováha Kaphy "přemění" ve veselého tlouštíka se silnou touhou po spánku. Pokud se pak Kapha dále vychyluje, tento veselý tlouštík se přeměňuje v tlouštíka tichého, který trpí obezitou, vysokým krevním tlakem, nadměrným ukládáním tekutin v těle, uspanými cévami a srdečním selháním.
Velkým strašákem může být pro tyto lidi i diabetes, který se pak dá zvládnout jen při dodržování určitých pravidel pro vyrovnání Kaphy. Pokud se začnete cítit nemocní z důvodů nerovnováhy Kaphy, obvykle budete mít rýmu nebo chřipku, nebo půjde o projev nemoci, kterou jste zjistili již dříve - alergie, obezita, astma aj.
Vlivy, které zhoršují tyto nemoci a tím i Kaphu mohou být:
V rodině se vyskytuje problémy jako diabetes, alergie nebo obezita.
V poslední době jste přibrali hodně na váze.
Vaše strava obsahuje mnoho cukru, soli, smažených a tučných jídel, mléčné výrobky.
Na stres jste reagovali stažením se do sebe.
Spíte dlouho už několik dní po sobě.
Počasí je studené a vlhké - jarní, nebo zimní období.
Kladete velký důraz na vlastnění, uchovávání a šetření věcí.
Vyrovnávání Kaphy:
Kaphy velmi často trpí ucpanými dutinami. Tomuto problému se dá předejít velmi jednoduchou technikou. Očista nosu zvaná Néti - rozpusťte čtvrt čajové lžičky soli v půl šálku teplé vody. U umyvadla naberte do dlaně trochu slané vody, zacpěte si pravou nosní dírku a levou lehce vtáhněte vodu a pomalu zakloňte hlavu do zadu. Opakujte i s druhou nosní dírkou. Důležité je neinhalovat hluboce, protože se tak voda může dostat ke kořeni nosu, což není moc příjemné. Opakujte dvakrát až třikrát. Po té se vysmrkejte do kapesníku. Tato technika je účinnější po teplé koupeli, která změkčí sliznici.
Strava:
Ayurvéda učí, že každá strava má svou vlastnost a chuť /např. hlávkový salát je hořký a lehký/. A každá vlastnost a chuť je dobrá pro vyrovnání jedné dóši, zatímco může uvést do nerovnováhy jinou dóšu. Správný výběr pokrmů a nápojů vám velmi výrazně pomůže k vyrovnání vašich dóš a jako zázrakem vás může zbavit spousty obtíží. Pokud jste typ Kapha - Pitta začněte se řídit radami pro Kaphu. Obě dóši se časem dostanou ke svým původním hodnotám. Vhodná strava je výborným lékem pro tělo i pro duši.
Kaphu vyrovnávají tyto chutě - štiplavá, hořká, svíravá a tyto vlastnosti potravin - lehká, suchá a horká.
Kaphu zhoršujítyto chutě - sladká, kyselá, slaná a tyto vlastnosti potravin - těžká, olejovitá, studená.
Principem ayurvédské stravy je, že podobné mluví s podobným.
Zde jsou uvedeny potraviny, které pomáhají vyrovnávat Kaphu a také ty, které jí škodí:
ZELENINA
Preferujte - brokolice, hrášek, kapusta, paprika, ředkvičky, špenát, kapusta, listovou zeleninu, houby, cibule, zelí, mrkev, květák, česnek.
Omezte - okurky, rajčata, cukíny.
OVOCE
Preferujte - jablka, meruňky, hrušky, všechno sušené ovoce.
Omezte - avokádo, banány, ananas, švestky, mango, meloun, pomeranče, grapefruit, hrozny, broskve.
OBILNINY
Preferujte - ječmen, žito, kukuřice
Omezte - pšenici, oves a všechny obiloviny vařené ve vodě.
Všechny mléčné výrobky by se měly vyloučit, kromě malého množství plnotučného mléka.
MASO
Preferujte - kuře, krůta.
Omezte - červené maso a maso z moře.
LUŠTĚNINY
Preferujte všechny luštěniny, kromě fazolí a tofu.
OLEJE
Preferujte - slunečnicový, kuřičný.
Omezte všechny ostatní.
SLADIDLA
Preferujte - syrový med, v malém množství přírodní nerafinovaný cukr.
Omezte - všechny ostatní.
BYLINY A KOŘENÍ
Preferujte všechna koření, nejlepší je však zázvor /trávení/.
Omezte - sůl.
Pokud máte na výběr, zvolte si vždy raději horké jídlo místo studeného. Pečení, grilovaní a rychlé osmažení pokrmů je pro Kaphy vždy mnohem lepší než vaření v páře, ve vodě, nebo dušení.
Před podáváním pokrmů stimulujte svoji chuť hořkou, nebo dráždivou chutí - hlávková salát, nebo tonik jsou výbornými prostředky k dobrému trávení a nepřejídání se. Doporučuje se špetka zázvoru do pokrmů, nebo zázvorový čaj během jídla.
Pálivé a kořeněné jídlo konzumujte v zimě, kdy je venku chladno a vlhko. V letních měsících kořeňte pokrmy opatrněji.
Pokud se ráno probudíte s pocitem ucpání, což je známkou nadbytku Kaphy, použijte med, horký čaj, nebo citrónovou šťávu.
Omezit sladkosti není pro Kaphy lehkou záležitostí, ale po týdnu vynechání sladkého zjistíte větší lehkost a energii. Sladké se dá nahradit medem, který se ale nesmí ohřívat.
Vyvarujte se co nejvíce mléčným výrobkům - máslu, zmrzlině, sýrům aj. Ty ucpávají a ochlazují Kaphu, což ji vůbec neprospívá.
Syrová zelenina, ovoce a saláty tonizují střevní prostředí a obzvláště hořká chuť např. u hlávkového salátu je velmi prospěšná.
Vynechejte rychlá občerstvení /fast foody/, kde kombinace pokrmů vytvářejí sladké, mastné a sladké chutě. V zimě si dejte raději horkou polévku a v létě třeba kuřecí salát.
Nebojte se experimentovat s potravinami a vařením. Spousta lidí si nyní řekne, že jejich oblíbený smažák s hranolkami přece nevymění za kuřecí se zeleninovým salátem. Ale věřte, že změna jídelníčku z vás udělá fyzicky i psychicky zdravějšího člověka a nemoci, které léčíte hromadou léků budou pomalu ustupovat.
Příště si povíme něco o konkrétních nemocech a potížích.
Sváhá
za Ayurveda-care
Radek Drochytka
e-mail: [email protected]
Komentáře