Reklama

Za lehkomyslnost mladých může mozek

Skutečnost, že mladí lidé jsou ochotni a schopni více riskovat než dospělí, je notoricky známa. Mimo jiné lehkomyslněji přistupují k užívání drog, k náhodným pohlavním stykům i k řízení automobilu v podnapilém stavu. Na kořeny tohoto jevu se odhodlali přijít američtí vědci v čele s Jamesem Bjorkem, kteří závěry svého experimentu uveřejnili v odborném časopise New Scientist.

Účastníky pokusu, jimž zadali stejnou počítačovou hru, rozdělili podle věku do dvou skupin. Předem je upozornili na to, že kvůli dosažení cíle mohou libovolně riskovat, přičemž uvedli, že takovéto počínání jim bude připsáno k dobru. A průběžně na encefalografu sledovali jejich mozkovou aktivitu. 


Ukázalo se, že dospělí i mládež dosáhli shodných výsledků, zřetelně se však lišil zápis o mozkové činnosti. U mládeže se projevilo výrazné snížení aktivit těch oblastí, které odpovídají za motivaci a přijímání smysluplných řešení. S "dospělou" intenzitou se projevovaly pouze v případě, že šlo o silnou vnější stimulaci, obdobnou jako v extrémních situacích, do nichž se mládež čas od času dostává. 


Navíc se vědcům podařilo odhalit příčinu, proč právě příslušníci mladé generace často narážejí na problémy při řešení dlouhodobějších úkolů. Podněty, které přijímá jejich mozek, záhy ochabují a nevyvolávají trvalejší odezvu nezbytnou k dosažení vytyčeného cíle. 

Zdroj: Plus

Reklama
Reklama

Komentáře

coroner (So, 13. 3. 2004 - 14:03)
Za reakce mozku (celého těla) odpovídá celková životospráva (hlavně stravovací návyky), která určuje, zda se organismus bude za určitých životních situací (i extrémních) chovat přiměřeným způsobem.
Časopis bych přejmenoval na "Old Scientist", protože tyto věci jsou běžně známy už několik tisíc let, ačkoliv byly oprášeny zhruba před necelými sto lety.
Místo na mozky nezletilých bych se podíval na jejich jídelníček.
Současná "moderní" komerční dietologie totiž v konečné transformační fázi - přeměny potravy na energii (i tu pro správnou funkci mozku) - kromě klipovitého přístupu k řešení čehokoliv skoro nic jiného neumožňuje.
Je-li organismus mladého člověka trvale živen převážně uvolňujícím typem energie z potravinových zdrojů, ta zákonitě potlačuje koncentraci, která je je potřebná na řešení problémů, které mají dlouhodobý charakter.
Jiná situace nastává, když se mladý člověk dostane za stejných "vstupních" podmínek do permanentního stresu, který způsobí potlačení uvolňující energie. Pak dochází k přechodnému zvýšení koncentrace pozornosti i v dlouhodobém kontextu, což ovšem nevylučuje určitou zbrklost v řešení problému. To může být dáno návykovou klipovitostí přístupu k řešení běžných situací.
Uvedený fakt ovšem také zároveň nevylučuje, že mladý člověk dostane geniální myšlenku, jejíž rozpracování není schopen dotáhnout do úplného konce.
Od toho jsou zde ti starší, pomalejší, více svědomití,
kteří jsou schopni se zabývat detaily .
Martina (Ne, 14. 3. 2004 - 08:03)
Coronere, plně s Tebou souhlasím. Hlavně ti starší by jim měli ukázat správnou cestu. Jenže je tu otázka: Znají vůbec Ti starší, jak se mají sami stravovat, i chovat atd.? Samozřejmě, že už nejsou takoví střeštění, ale uvědomělý dle zdravého životního stylu také ne, tak že je to začarovaný kruh. Vždyť ani rádoby pověřené osoby - doktoři a odborníci pro mladé se o to v globále nijak nesnaží. Prvořadé by bylo - rodinný lékař a ten by měl sledovat životosprávu atd., což je však utopií. "Obyčejní" lidé na to prostě nemají, chápeš to!
coroner (Ne, 14. 3. 2004 - 15:03)
Martino, je mně jasné, že se jedná ve své podstatě o boj s větrnými mlýny, protože o seriózní informace není už zájem ani v alternativách.
Kromě rodinného lékaře, který by za určitých okolností mohl sehrát významnou úlohu při všeobecné osvětě svého okolí, by byla důležitá školní výchova.
Ta celkem ještě občas funguje v odlehlých oblastech Východu, protože místní obyvatelstvo se musí spoléhat na přírodní prostředky, protože ty západní jsou jim nedostupné.
Ale to už je (zdánlivě) o něčem jiném.
Rodinný lékař - jako ostatně každý jiný lékař - je většinou v permanentním stresu, což ani jemu neumožňuje dodržování zdravé životosprávy, byť by o ní měl ty správné informace. Těžko lze tedy předpokládat, že by tyto informace šířil dál, protože časově to je neskutečně náročné - výsledky ve změně myšlení lidí prakticky nulové.
Anonym (Pá, 2. 8. 2024 - 14:08)

Tak mozek může vždy za vše

Reklama