Strava v horkých dnech
"Silně chlazený nápoj je vhodný pouze při horečkách a při přehřátí. Užívá se ale jen po lžičkách, aby se v ústech prohřál, nepije se celá dávka naráz," upozornila.
Lidé někdy v horku nechtějí pít, aby se nepotili. "Pokud vypijí svoji dávku postupně, nebudou se více potit," uvedla Andrášková. Večer, když už největší vedra pominou, si člověk může dát i pivo, je to lepší než sladké limonády, dodala.
V létě by se měl teplu přizpůsobit celý jídelníček. "Doporučujeme jídla lehce stravitelná a méně kalorická, tělo potřebuje o deset procent méně
energie než v chladných dnech roku," upozornila odbornice. Na tabuli by podle ní neměla chybět zelenina a ovoce, čerstvé či v jakékoli kuchyňské úpravě.
Špatně se v horku tráví zejména tučné krémové dorty a přepalované tuky. Rizikové jsou majonézy a řízky přechovávané při cestování několik dní v tašce. Lépe je brát si na cesty potraviny zalisované ve fóliích.
Naďa Myslivcová - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz