Nejzdravější chleba na světě

První příspěvky v diskuzi

reagovat 17.11.2013 10:49 - Romana

Na stránkách o bezlepkové dietě jsem objevila recept na chléb, který by měl být nejzdravější ze všech chlebů na světě. Začala jsem si ho dělat a jím ho místo normálního chleba a hodně se mi zlepšilo zažívání a zmizel mi atopický ekzém. Recept je jednoduchý, potřebujete jen pohankovou mouku, bezlepkový kukuřičný kvásek, kmín, trochu soli a vodu.

reagovat 17.11.2013 19:14 - Romčo

je to pitomost. Žádný nejzdravější chleba neexistuje. Pohanka je zdravá, protože ji lidi téměř nejedí. Kdyby byla hlavní obilovinou, tak by zas básnil, jak nezdravější je pšenice a nebo žito či oves. Pohanka obsahuje rutin, ten sice působí příznivě na cévy. Ale když pak jde člověk na sluníčko, tak může mít z toho potíže. Zkrátka všeho moc škodí.
Pohanku jde konzumovat i jako kaši, s chlebem bych se nepekl. Podobně proso a jiné obiloviny a pseudoobiloviny. Pohanka vyjde z hlediska pěstování levněji než pšenice, velmi rychle se sklízí, snad jdou sklidit i u nás 2 sklizně nebo po něčem jiném. Dřív se s ní krmily prasata, než přišla do módy. Dnes je zbytečně předražená. Podobně proso, je zbytečně předražené.
Kdo chce zdravější chleba, tak by měl zkusit celozrný, s žitnou moukou.

reagovat 17.11.2013 20:01 - Havranovi

Romčo, ty jsi neskutečná...

Asi jsi reagoval na můj příspěvek. Nikde jsem nepsal, že pohanka je obilovina, nepíše to ani Romana. Termín pseudoobilovina jsem nakonec i sám zmínil. Pohanka sice neobsahuje lepek, ale výživová hodnota potravin nemůže být hodnocena dle něčí alergie. Pokud jde o antinutriční látky, tak pšenice i žito jsou na tom lépe než pohanka. O těch aminokyselinách píšeš bláboly. Každá rostlinná bílkovina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, ale žádná v ideálním poměru. Pokud člověk jí maso a nebo sní více např. chleba, tak získá všechny aminokyseliny v dostatečném množství. Pro představu, u ovsa by bohatě stačilo něco přes půl kila, u pohanky by člověk musel sníst asi tři čtvrtě kila, aby dostal doporučené množství všech aminokyselin. Ale hlavně, většina lidí jí maso a mléko, sýry, vejce, tak nemá smysl řešit složení aminokyselin.
Pro zdravého člověka je lepší mít jako hlavní zdroj obilovin a pseudoobilovin pšenici, žito, rýži a proso než tu pohanku. Rutin v pohance v malém množství prospívá, ve velkém množství není ničím zdravým.
Bezlepková dieta může mít X variant, nevidím důvod proč používat hlavně pohanku. Nic proti ní, ale měla by být je jednou z těch obilovin a pseudoobilovin, co člověk konzumuje a ne tou hlavní.

reagovat 19.1.2014 17:03 - Myslíte tento chleba?

http://www.hubnutibezhladu.cz/kvaskovy-pohankovy-chleba-bezlepkovy-recept/

Ale ten kvásek Sekowa vyjde draho, ne? Nebo se dá nějak nekonečně množit?

reagovat 22.1.2014 23:00 - M

Kde ten kvásek Sekowa kupujete? Na netu je snad jenom ve dvou eshopech.

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 2.6.2016 20:27 - El

A viděl někdo v obchodě pohankový chleba? Ale opravdu pohankový, ne že tam bude 10 % pohankové mouky, jinak pšenice, škroby, éčka, všelijaké zlepšovače chuti. Já ne, tak peču.

reagovat 2.6.2016 20:58 - Gabriel

A viděl někdo v obchodě...

Dá se sehnat v Polsku. U nás těžko. Neviděl jsem ani pohankovou mouku. Myslím obyčejnou, natož celozrnnou.

reagovat 2.6.2016 21:03 - Vrv

Dá se sehnat v Polsku. U...

Ano, v Polsku se dá koupit i taková vychytávka jako pohanka ve varných sáčcích.

reagovat 2.6.2016 21:59 - El

Dá se sehnat v Polsku. U...

Pohanková mouka se u nás sežene běžně, nejlepší má Šmajstrla, mechanicky loupanou.

Celý jeho sortiment:

http://www.pohankovymlyn.net/

reagovat 2.6.2016 22:03 - El

Ano, v Polsku se dá koupit i...

Ta je i u nás (Lagris), ale já těm umělým sáčkům moc nevěřím, jestli se z toho při vaření neuvolňují nějaké škodliviny. Nekupuju ani rýži v sáčcích.

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *