Nejvhodnější olej do kuchyně - olivový olej - komentáře

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 29.9.2002 11:57 - lila

Musim potvrdit, posledni rok bydlim ve Spanelsku, kde se jiny nez olivovy olej prakticky nepouziva. Zlepsila se mi plet, vlasy i nehty.
Ale prosim vas, kdyz uz pisete anglicky, davejte si taky pozor na gramatiku. Panensky je virgin, ne vergin.
Lila

reagovat 2.10.2002 07:07 - drat

Pani chytra... Kazdy nemuze umet anglicky jako Ty...
Rec byla o oleji. Buhvi z jakeho oleje tu plet mas,
tak se priznej...
Drat

reagovat 21.11.2002 15:36 - jipe

Že olivový olej je jeden ze zdraví nejprospěšnějších olejů, je sice pravda, ale nutno dodat, kde tomu tak je. Autor článku správně uvádí oblast kolem Středozemního moře, kde olivy rostou. Rovněž Lila, která žije ve Španělsku, může tento olej bez větších rizik používat. Je tomu tak proto, že v těchto oblastech olivový olej svojí expanzivní energií JIN tvoří protipól klimatickému JANGu. V oblastech mírného pásma, kam patří i Česká republika, je naopak jeho používání po většinu roku nevhodné, protože klimatický JANG se zde projevuje výrazně jen během několika dnů v letních měsících (tzv. dny s tropickými teplotami). V této době lze olej bez rizika používat i u nás, ale jen v rámci tepelné úpravy pokrmů, čímž není myšleno zrovna smažení.
Pro naší oblast je vhodný pro teplejší období např. olej slunečnicový, pro období chladné a zímní pak olej sezamový, které lépe energeticky "zapadají" do potřeb našeho jídelníčku.
Nikdo pochopitelně nechce tvrdit, že po konzumaci jedné láhve olivového oleje za zimu zrovna umřeme. Je nutno si však uvědomit, že takových dietních chyb uděláme z neznalosti během jednoho dne desítky. Když se tyto chyby časem nasčítají, dostaví se zdánlivě nepochopitelné problémy - vzdor tomu, že jíme potraviny bio..., eko... atd.. Kdo nemá ve výživě žádný systém - myšleno stran energií JIN a JANG - může zůstat relativně klidný, protože olivový olej nebude asi tím hlavním, co mu může uškodit. jp

reagovat 9.1.2006 23:54 - svatka

Zajimalo by me, zda smazenim olivovy olej ztraci neco na sve kvalite, proc a co. Dekuji za pomoc a energii..

reagovat 27.2.2006 13:33 - kcutka

Drat ... :)) suhlasim s tebou, pani Lili "chytrej" odkazujem: poculi ste uz niekedy o preklepe?

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 15.2.2016 13:37 - názor

Podle výzkumu značky Monini, která se specializuje na extra panenské olivové oleje, si celá řada Čechů myslí, že se olivový olej hodí především pro studenou kuchyni a nikoliv na smažení. Olivový olej je však pro použití v teplé kuchyni dokonce vhodnější než jiné tuky.

reagovat 15.2.2016 13:54 - Renata

preferuji řepkový olej, slunečnicový mi do kuchyně nesmí. Olivový, ale kvalitní, používám za studena.

reagovat 15.2.2016 16:55 - Vseved

preferuji řepkový olej,...

Ja drive preferoval slunecnicovy,ale dnes ho nechci,zbytek panenskeho olivoveho sdelam do salatu a kupuji pouze panensky repkovy-ten je nejlepsi a na vsechno.Je spousty ruznych oleju a primerene drahych,ale vzpominam si na podzemnicovy-arasidovy olej.Ten byl drive ke koupeni za rozumnou cenu a protoze casto a rad varim CINU,tak by mi tam pasoval.Mozna,ze Vas nastvu,ale co nejvice pouzivam veprove sadlo-na smazeni,do testa,nebo kdyz sezenu lacinejsi husi sadlo-to nemusi byt ani panenske,a je zdrave a nesmirne chutne.Jen se neda mazat na chleba,protoze je dost tekute-za pokojove taploty.Planuji vylet do Madar a chci ho privezt cely kanistr.Maslo ano,ale jen lehce na chleb k uheraku,nebo do peciva-vanocka,buchty-spolu se sadlem.Ale rostline tuky mi nesmeji do kuchyne s tim GMO slunecnicovym.Sice se tuky snazim omezovat,ale malo platne-kdo maze,ten jede

reagovat 16.2.2016 14:17 - Liskovy vorech

Nevim co je to posledni dobou za modu,smazit na kokosovym oleji. Je to nejtucnejsi bordel jakej muze bejt. Se zeptejte doktora. Lidi ktery maj vysokej cholesterol,maj vylozene zakazano na nem smazit. Je dobrej z hlediska kosmetiky,na vlasy a plet,ale to smazeni hruza. Na olivovym se smazit da,ale jen pri nizkych teplotach!Kdyz se prepali,tak tam vznikaj ty rakovinovy latky!

reagovat 16.2.2016 16:53 - (_!_)

Jím je to úplně jedno hlavně, že je nejlevnější a nejvíce na něm vydělají a jest-li se po něm poserete, tak to je to poslední co je zajímá!

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *