Nejvhodnější olej do kuchyně - olivový olej - komentáře

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 29.9.2002 11:57 - lila

Musim potvrdit, posledni rok bydlim ve Spanelsku, kde se jiny nez olivovy olej prakticky nepouziva. Zlepsila se mi plet, vlasy i nehty.
Ale prosim vas, kdyz uz pisete anglicky, davejte si taky pozor na gramatiku. Panensky je virgin, ne vergin.
Lila

reagovat 2.10.2002 07:07 - drat

Pani chytra... Kazdy nemuze umet anglicky jako Ty...
Rec byla o oleji. Buhvi z jakeho oleje tu plet mas,
tak se priznej...
Drat

reagovat 21.11.2002 15:36 - jipe

Že olivový olej je jeden ze zdraví nejprospěšnějších olejů, je sice pravda, ale nutno dodat, kde tomu tak je. Autor článku správně uvádí oblast kolem Středozemního moře, kde olivy rostou. Rovněž Lila, která žije ve Španělsku, může tento olej bez větších rizik používat. Je tomu tak proto, že v těchto oblastech olivový olej svojí expanzivní energií JIN tvoří protipól klimatickému JANGu. V oblastech mírného pásma, kam patří i Česká republika, je naopak jeho používání po většinu roku nevhodné, protože klimatický JANG se zde projevuje výrazně jen během několika dnů v letních měsících (tzv. dny s tropickými teplotami). V této době lze olej bez rizika používat i u nás, ale jen v rámci tepelné úpravy pokrmů, čímž není myšleno zrovna smažení.
Pro naší oblast je vhodný pro teplejší období např. olej slunečnicový, pro období chladné a zímní pak olej sezamový, které lépe energeticky "zapadají" do potřeb našeho jídelníčku.
Nikdo pochopitelně nechce tvrdit, že po konzumaci jedné láhve olivového oleje za zimu zrovna umřeme. Je nutno si však uvědomit, že takových dietních chyb uděláme z neznalosti během jednoho dne desítky. Když se tyto chyby časem nasčítají, dostaví se zdánlivě nepochopitelné problémy - vzdor tomu, že jíme potraviny bio..., eko... atd.. Kdo nemá ve výživě žádný systém - myšleno stran energií JIN a JANG - může zůstat relativně klidný, protože olivový olej nebude asi tím hlavním, co mu může uškodit. jp

reagovat 9.1.2006 23:54 - svatka

Zajimalo by me, zda smazenim olivovy olej ztraci neco na sve kvalite, proc a co. Dekuji za pomoc a energii..

reagovat 27.2.2006 13:33 - kcutka

Drat ... :)) suhlasim s tebou, pani Lili "chytrej" odkazujem: poculi ste uz niekedy o preklepe?

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 19.2.2018 20:28 - Mno

Nej je tzv. Panenský ,ten je...

Někdo třeba ten panenský olej snídá a vůbec není nemocný,dá si jednu dvě polévkové lžíce a úplně ho to omladí a pak běhá celý den jak namazanej,pokud teda dělá nějakou práci,kde běhat je základ.

reagovat 19.2.2018 20:35 - Mimochodem

potreboval jsem vajicka, cider a nejake drobnosti, tak jsem sel nakupovat. Ziju v Anglii, takze ceny jsou v Librach. V Sainsbury kupuju olivovy olej ve 2l hranate plechovce/vypada to jako olej do auta/ protoze po vypotrebovani do te plechovky slevam skvarene sadlo, protoze je v lednici perfektne skladna a kdyz ji prikryju alobalem, tak nema sanci zluknout. Tak dnesni ceny v anglickem Aldi:tan maly tmavy sezamovy ochuceny v plastu 250ml 1,39 Repkovy za studena filtrovany 500ml 1,45 Kalamata/GR extra virgin 500ml 2,99 nejaky Puglion/asi IT/ extra virgin 500ml 3,79 a nejdrazsi je Sicilian 500ml extra virgin 500ml za 4,99. Jako jsou tu oleje i temer za 10£ za 500ml, ale kdo to oceni. Protoze olivovy olej i extra virgin, pokud je filtrovany a nejsou v nem organicke zbytky, tak se nekazi a nezlukne. Proto se vyplati si ho na dovolene ve stredomorskych statech koupit od drobnych pestitelu cely kanistr a vyjde Vas levneji nez v Cechach fermez. To same je privezt si z Madarska husi sadlo, jenze to uz potrebuje peci-chlad a bez pristupu svetla. To jste vedeli ze v Anglii nemaji DPH na zakladni potraviny. Maji neco kolem 20% na alkohol, cukrovinky, koreni, cigarety, ale na bezne potraviny nic. Ja osobne preferuji ten repkovy lisovany za studena-ten je skvely na vsechno.

reagovat 19.2.2018 23:59 - No

potreboval jsem vajicka,...

Já používán zásadbně olej z Emiglia Romagna,chodím za výrobcem,je to starý snad z dob ještě Richelieua a Machiaveliho a proto dávají perfektní olej
Samozřejmě po tom oleji od Babiše je mi zle,protože na něm smažím zase ty jeho kuřata co dováží odněkud z Polska a mají hnusnou chuť prakticky toho čím to krmí,to musí být nějaká masokostní mooučka z ryb nebo co.

reagovat 20.2.2018 16:43 - j

potreboval jsem vajicka,...

olivový olej je zdravý, ale na smažení se nehodí a na to je ho škoda. V zemích, kde je levný, tak tam bych ho užíval hodně. U nás ho většinou nahradí řepkový olej, na něco je dokonce lepší. Hlavně je lepší kvalitní řepkový olej než nekvalitní olivový z pokrutin.

reagovat 20.2.2018 16:45 - j

jinak husí sádlo je tady výborné, není vůbec nějak zvlášť nezdravé, složením příznivější než vepřové sádlo. V každé zemi by měli konzumovat, co se místní. Ve středomoří ten olivový olej, u nás řepkový olej, trochu slunečnicový a na smažení i palmový. A taky sádlo, vepřové i kachní a husí. Všeho s mírou.

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *