Namáčení a klíčení zrn, semen a ořechů - koment

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 17.11.2012 22:47 - Jarmi

Občas jsem dělal pučálku z hrachu a většinu luštěnin nechávám po namočení a slití vody ještě částečně naklíčit před vařením. V poslední době mám pocit ztráty klíčivosti,skoro naprosté u bílých fazolí (Navary), rok sklizně 11, spotř.do 09.13.
Po dvou dnech klíčení je tam pět klíčků, ostatní se mění na páchnoucí bláto. Před měsícem jsem várku vyhodil, dnes to vypadá nastejno. Myslím,že něco podobného se stalo s hrachem nebo čočkou, přikládal jsem neklíčivost chladu a dalo se to po propláchnutí uvařit. Stalo se mi to letos z nově koupených surovin, předchozi byly v pořádku. Máte někdo podobnou zkušenost?

reagovat 18.11.2012 00:24 - Annie

Občas jsem dělal pučálku...

Ja som začala s klíčením nedávno a som sklamaná, nejde to. Presne ako píšeš, pár klíčkov a potom to je len blato. Ale u mňa je to konkrétne u pšenice špaldy, iné som neskúšala. Kamoška vravela, že to dnes predávaju ošetrené tak, aby to neklíčilo a tým pádom to má dlhšiu životnosť.

reagovat 18.11.2012 19:16 - !

Naklíčení luštěnin a semen má výhodu v tom, že na nich mohou daleko lépe růst plísně, např. Aspergillus flavus.

reagovat 19.11.2012 09:17 - !!!

To já když si ho smočím, tak mám semínka dost a nemusím ho již máčet! A ujme se vždy !

reagovat 21.11.2012 21:02 - Jarmi

Naklíčení luštěnin a...

Různé plísně rostou dobře na mrtvých, nebo poškozených semenech. Zdravé semínko pouze klíčí a zlepšuje se jeho stravitelnost i nutriční hodnota.

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 17.11.2012 22:47 - Jarmi

Občas jsem dělal pučálku z hrachu a většinu luštěnin nechávám po namočení a slití vody ještě částečně naklíčit před vařením. V poslední době mám pocit ztráty klíčivosti,skoro naprosté u bílých fazolí (Navary), rok sklizně 11, spotř.do 09.13.
Po dvou dnech klíčení je tam pět klíčků, ostatní se mění na páchnoucí bláto. Před měsícem jsem várku vyhodil, dnes to vypadá nastejno. Myslím,že něco podobného se stalo s hrachem nebo čočkou, přikládal jsem neklíčivost chladu a dalo se to po propláchnutí uvařit. Stalo se mi to letos z nově koupených surovin, předchozi byly v pořádku. Máte někdo podobnou zkušenost?

reagovat 18.11.2012 00:24 - Annie

Občas jsem dělal pučálku...

Ja som začala s klíčením nedávno a som sklamaná, nejde to. Presne ako píšeš, pár klíčkov a potom to je len blato. Ale u mňa je to konkrétne u pšenice špaldy, iné som neskúšala. Kamoška vravela, že to dnes predávaju ošetrené tak, aby to neklíčilo a tým pádom to má dlhšiu životnosť.

reagovat 18.11.2012 19:16 - !

Naklíčení luštěnin a semen má výhodu v tom, že na nich mohou daleko lépe růst plísně, např. Aspergillus flavus.

reagovat 19.11.2012 09:17 - !!!

To já když si ho smočím, tak mám semínka dost a nemusím ho již máčet! A ujme se vždy !

reagovat 21.11.2012 21:02 - Jarmi

Naklíčení luštěnin a...

Různé plísně rostou dobře na mrtvých, nebo poškozených semenech. Zdravé semínko pouze klíčí a zlepšuje se jeho stravitelnost i nutriční hodnota.

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *