Makrobiotika

Archiv příspěvků

reagovat 5.6.2002 10:22 - Eskarina

Makrobiotika

reagovat 23.6.2003 11:39 - Simona

Zeby sa nikto o makrobiotiku nezaujimal?Ja by som rada o tom popisala,viem,ze par rokov do predu boli super knihy o makr.Super recepty,kde by som mohla nejake informacie o nej dostat?

reagovat 24.6.2003 11:52 - coroner

O makrobiotiku se lidé zajímají. Zdánlivé "ticho po pěšině" je dáno spíše tím, že většina makrobiotiků je nad věcí. Nepotřebuje tedy vyhledávat nesmyslné názorové střety s lidmi, kteří vůbec nemají tušení, o čem je vlastně řeč.
Když si také někdo plete fanatizmus se zcela normálním dodržováním základních přírodních zákonů, těžko mu to budeme vymlouvat.
Je to zbytečně promarněná energie, kterou je lepší věnovat těm, jež systém pochopili, řídí se jím a potřebují pouze poradit při řešení nějakých složitějších energetických problémů.
Vědecký výzkum postupně stejně dochází ke stejným nebo velice podobným názorům na skladbu opravdu zdravé životosprávy, jakou předkládá makrobiotika. To, že vývojově za makrobiotikou zaostává několik desítek let, je čistě jeho problém, který je však naprosto pochopitelný. Vědci se pro nedostatek času většinou stravují naprosto katastrofickým způsobem. Těžko se pak mohou dobrat nějakého hlubšího (duchovního) poznání věcí, protože psychická rigidita toto neumožňuje. csk'

Bio Konopný protein

reagovat 24.6.2003 13:09 - coroner

Literatura, která se zabývá makrobiotikou stále vychází.
Zrovna nedávno vyšlo druhé doplněné vydání makrobiotické kuchařky od
Průchové "Jak jste klamáni - mnohem víc než jen makrobiotická
kuchařka". Od Průchové pochází i další titul "Jak svět klame ženy (i
muže)", který by měl být také ještě sehnatelný.
Pro ženy jsou tyto dvě knihy svým zaměřením úplně ideální.
Nutno ovšem upozornit, že makrobiotika je nejen jídlo, ale celkový životní styl, který vyžaduje stálost a mnoho dalších věcí, které se v dnešní době zrovna dvakrát "nenosí".
Pro ženy, které dietologii chápou pouze jako módní záležitost, kdy jeden měsíc jím dělenou stravu, druhý měsíc se stravuji podle krevních skupin, třetí měsíc se stanu vegetariánkou nebo jinou ...ánkou, čtvrtý měsíc jím podle Lenky Kořínkové, pátý měsíc se na všechny diety vykašlu a nacpu se vším, co je momentálně na dosah, tak těm makrobiotika určena není.
Ti totiž makrobiotice dělají jenom ostudu, když si pak stěžují, že jim ten "zázrak" za měsíc nepomohl...'

reagovat 24.6.2003 19:45 - Vanda

Četla jsem včera náhodou doslov, který napsal Marian Repka ke knize Duchovní cesta od Kushiho a Eska. Respektive se jedná o komentář, který má název Sedem dokonalých viet.
Tato kniha se týká duchovních praktik, jak jsou pojímány z makrobiotického hlediska. Repka patrně ani ve snu netušil, co to nějaká makrobiotika je. Na straně 103 (zhruba uprostřed)tak vytvořil snad nejlepší makrobiotický vtip všech dob.
Kushi píše: Strava je nejdůležitější věcí, i když mnoho duchovních učení o ní nehovoří.
Repka to komentuje: Na rozdiel od tohto tvrdenia mám skúsenosť, že strava je nepodstatná. Doležité je zdravie.
Řekněte, není to geniální?'

reagovat 24.6.2003 20:44 - Toňa

Vyšlo také už druhé vydání od V.Strnadelové a Jana Zerzána, které má název Radost z jídla / nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta.
Tahle knížka bude spíš pro uvolněnou makrobiotiku, ale jako všeobecný úvod to nebude zas tak špatné.
Někde jsem to v Praze viděla, ale nevím kde.
Většinou to bývá i v městských knihovnách, pokud to někdo nešlohl.
'

reagovat 25.6.2003 16:58 - Ája

Jednou z hlavních překážek rozšíření makrobiotiky spatřuji v tom, že se u ní musí bohužel umět přemýšlet a mít notnou dávku intuice.
Dnes se každý domnívá, že když něco koupí v prodejně zdravé výživy a sní to, že dělá něco pro své zdraví. Tak tomu vůbec není.
'

reagovat 1.7.2003 16:00 - simona

Ja by som rada s makrobiotik.zacala,obdivujem cinsku medicinu.Viem,ze je to viac,ako zdrava vyziva.Ale ako zacat,ako sa premoct,a nejest sladkosti,a ovocie..kt.je zakazane.Zeleninu,kt. organiznu skodi,som cela skorumpovana,co sa tyka stravovania.Jedno po com tuzim je byt zdrava,aby mi nebolo zle od zaludku,a nebolela ma hlava.Aby som netuzila po jedle,kt. ma pomaly zabyja.Tak je to somnou.Uz sa chystam si kupit makr.kucharku.ale som zial nie na slovensku,a u nas nie je az taky vyber knih.Ale dufam,ze to zvladnem.Snad nejake rady by pomohli tiez.




reagovat 1.7.2003 19:07 - coroner

Ono je to Simono, složité, protože k makrobiotice se většinou propracovali lidé, kteří se dostali do nějaké kritické zdravotni situace, kdy už skutečně nebyla jiná šance, než udělat v celkové životosprávě nějaký zásadní obrat.
Pokud jsi mladá, relativně zdravá, dohromady ti nic nechybí, tak to se opravdu dodržují nějaké zásady hůře, než když víš, že pokud uděláš nějaký úlet - třeba na těch sladkostech, bude okamžitě zle.
Makrobiotika ti vlastně nic nezakazuje. Pouze tě informuje, co se ve tvém těle odehrává, když sníš to či ono. Je jen na tobě, jaký k tomu zaujmeš postoj.
Makrobiotika také vůbec nezakazuje konzumaci ovoce. Pouze získáš informaci, které by to mělo být, odkud by mělo být, kolik by jej mělo být, kdy by si jej jist měla nebo neměla, s čím není vhodné je kombinovat, po jaké době od jeho konzumace můžeš bez rizika jíst něco jiného atd..
Časem ti tyto zdánlivé složitosti "přejdou do krve" a nebudeš nad nimi vůbec přemýšlet.
Nesmí se to lámat všechno přes koleno, ale změny zařazovat postupně.
Makrobiotika má celou řadu potravin, které se používají pro přechodné období, než organismus odvykne potravinám extrémním. Jak dlouhé si toto přechodové období uděláš, záleží zase jen na tobě.
Mnoho základních věcí se lze naučit v kurzech vaření, které se pravidelně pořádají pro začátečníky a pokročilé.
Na čínskou medicínu, o které se zmiňuješ, je lepší zapomenout a přenechat ji povolaným.
Makrobiotika sice pracuje se stejnými energiemi jin a jang, ale úplně jinak. Měla bys z toho tedy zbytečný zmatek v hlavě.'

reagovat 9.7.2003 09:58 - coroner

Vysokoškolské instituce by měly skýtat určitou záruku, že zde pracují lidé, kteří mají alespoň minimálními znalosti problematiky, kterou se zabývají.
Podívejme se třeba, jak na tom je Centrum BioMedicínského Inženýrství ČVUT při svém hodnocení makrobiotických diet na svých internetových stránkách.

Těžko řící, kde autoři čerpali své informace, protože úvod začíná takto:
Makrobiotické diety se skládají většinou z cereálií, zeleniny, různých čajů, mořských řas a kvašených sójových výrobků. Makrobiotika je ovšem víc než způsob stravování, je to filosofie, víra hraničící s fanatismem. Od přívrženců se očekává, že postupně omezí sortiment potravin, až dosáhnou nejvyššího stupně, kdy budou konzumovat jen neloupanou rýži.
Není snadné paušálně hodnotit nutriční hodnotu diety vzhledem k širokému rozmezí skladby makrobiotické stravy od poměrně benevolentní diety až po striktní, která se skládá výlučně z neloupané rýže.

Takový blábol není snad nutno komentovat. Za komentář ovšem stojí tabulka, která předchází výše uvedenému popisu diety.
Ta se zabývá absolutní klasifikací některých potravin podle jejich energií jin a jang.
Tabulka jednak vůbec nebere v úvahu energetickou relativitu toho, co je náhodou správně, dále pak obsahuje chyby, jež jsou tolerovatelné pouze u Lenky Kořínkové, která si však - vzdor tomu, že je herečka - nehraje na vědeckou pracovnici.

Tabulka hodnotí uvedené potraviny následovně:
Příklady energie JIN: vepřové maso, brambory, cereálie
Příklady energie JANG: hovězí maso, rajčata(!), arašídy
Příklady energie neutrální: rýže, těstoviny, cukr(!)

Na druhou stranu však musíme zase uznat, že vědečtí experti se skutečně nemýlí, když v závěru uvádějí verdikt:

- Ve světle současných znalostí a podle názoru nutričních expertů makrobiotická strava není vhodná ani pro zdravého člověka, tím méně pro skupiny se zvláštními nároky (děti, těhotné ženy) a osoby nemocné.

Pokud vycházíme z prezentované tabulky a dalších uveřejněných informací, tak můžeme konstatovat, že takto pojatá makrobiotika je ne pouze nevhodná, ale přímo životu nebezpečná. csk'

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *