Kyselina šťavelová a vstřebávání vápníku - komentáře

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 24.2.2004 09:44 - Aleš Kroutil

Všimněte si, jak se i takové nesmysly dají naformulovat tak, že pro laika můžou vypadat věrohodně a logicky.

reagovat 12.5.2004 15:08 - Robert

Jeden priklad za vsetky:
"každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy"
Ako moze byt atom plny enzymov !?

To su fakt "excelentní myšlenky o kyselině šťavelové a o jejím vztahu k asimilaci vápníku". Mozno nas chcel autor pobavit a tak nam predlzit zivot :)

reagovat 12.5.2004 15:11 - Robert

Jeden priklad za vsetky:
"každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ a je naplněn enzymy"
Ako moze byt atom plny enzymov !?

To su fakt "excelentní myšlenky o kyselině šťavelové a o jejím vztahu k asimilaci vápníku". Mozno nas chcel autor pobavit a tak nam predlzit zivot :)

reagovat 19.6.2004 14:00 - coroner

Bohužel opět chybí zdůraznění, že se jedná pouze o historicky krátké období, kdy praktiky Dr. Walkera na poli zeleninových a ovocných šťáv mohly přinášet z déledobého hlediska pro část populace užitek.
S ohledem na převažující konstituční a kondiční stav lidí ve Walkerově době to mohlo být opravdu přínosné.
V dnešní době, kdy se v televizi natrvalo zabydlela reklama na prostředky proti nechtěnému úniku moči, je dobré se seznámit se skutečností, že v pozadí nutnosti jejich používání stojí i konzumace syrových šťáv ze zeleniny a ovoce, ačkoliv jsou tak zdraví prospěšné...
Syrové šťávy ze zeleniny a ovoce mají silnou přírodní uvolňující energii, která tvoří přirozenou kompenzaci životosprávy a životního stylu, ve kterém převládá energie stahující, což je právě celkový bouřlivý rozvoj kapitalismu v době, kdy Walker žil.
Ve stejné době např. Pauling řešil stejný problém velkými dávkami vitamínu C, který má rovněž značnou uvolňující energii.
Když v dnešní době, která je charakterizována vysedáváním v kanceláři u počítače, doma pak u počítače a televize, vozením si zadku v autě, konzumací rafinované stravy a nápojů, jež jsou plné chemických přídavků s extrémní uvolňující energií, zařadíme ještě další uvolňující extrém v podobě pravidelné konzumace zeleninových šťáv a ovoce, může to mít po delší době velmi nemilé následky, kdy inkontinence je ještě to lepší, co nás může potkat.

reagovat 3.9.2007 21:28 - Šerlok Homeless

Bože, to jsou blbosti, teda v tomhle článku! Laždý atom je naplněn enzymy! Organická a anorganická kyselina šťavelová! Podle toho by teda přirozeně jedovaté rostliny měly být zdraví prospěšné, jsou-li užívány za syrova! Autore, poučte o tom své děti! Ach jo!

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 27.9.2013 17:19 - jajaj

Kyselina šťavelová reaguje...

nanana

reagovat 31.1.2015 21:41 - Kastanek

Kyselina šťavelová reaguje...

Kyselina šťavelová se používá k vážkovému stanovení vápníku - vytváří nerozpustný šťavelan vápenatý. Měl jsem ledvinové šťavelanové kameny z obou ledvin. Tomu, kdo napsal tyhle nesmysly o organické/anorganické kyselině štavelové, bych přál prožít ledvinovou koliku a měl by o kyselině štavelové jasno. Kyselina šťavelová je obsažena v nezralém ovoci, třeba rybízu, angreštu, hlavně prý vadí ledvinám ta jadérka.
Kyseliny podle klesající disociace šťavelová ( pKa =1,27), fosforečná (pKa =2,16), citronová ( pKa =3,06), octová (pKa= 4,76). Stupnice je logaritmická. Kyselina šťavelová je tedy skoro 10 slabší, než fosforečná. Od kyseliny šťavelové co nejdál. Četl jsem i šílenosti o osvěžujícm salátu ze šťovíku.
Jablka obsahují asi 0,2% až 1,1% kyseliny citronové a jsou tedy podstatným zdrojem překyselení organismu. Kdyby byla jablka tak zdravá, jak píší sadaři a zdravovědné blogerky, tak všichni umíráme v 90+ letech. Kilogram jablek může tedy obsahovat až 11 g kyseliny citronové. Čím asi může organizmus takovou dardu kyselosti vykompenzovat?
http://stary.lf2.cuni.cz/info2lf/ustavy/usl/toxikologie1.pdf
smrtelná dávka kyseliny citronové je 30 g, nastává acidóza a methemoglobinémie.

reagovat 31.1.2015 21:47 - Kasatanek

Kyselina šťavelová se...

Oprava: Kyselina šťavelová je asi 10 silnější, než fosforečná. Šťavelová kyselina je asi 100 x silnější, než citronová. Nejslabší je z nich octová.

reagovat 26.2.2017 11:21 - to

je totální nesmysl. nic jako organická a anorganická kyselina šťavelová prostě neexistuje. Kyselina štavelová je prostě jen jedna

reagovat 26.2.2017 18:40 - !

"každý atom takové potraviny je vitální, tj. ORGANICKÝ"
A každý proton v atomu má k sobě elektrony, takže je SYNTETICKÝ a proto zdraví škodlivý.

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *