Konzumace rajčat snižuje riziko mrtvice - koment

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 10.1.2013 17:11 - Mary

Platí to i o průmyslově pěstovaných rajčatech, která nikdy neviděla sluníčko ani hlínu?

reagovat 10.1.2013 18:09 - Gamma

Platí to i o průmyslově...

Obsah lycopenu v rajčatech samozřejmě kolísá. Není to dáno, jestli viděly sluníčko a hlínu, je to dáno odrůdou, některé obsahují mega dávky lycopenu, jiné téměř nic. Lepší je užívat čistý lycopen v kapslích. Tam je obsah standartizován. Náš debilní SÚKL si zatím rajčat nevšímá, protože ten zabraňuje dovozu vysokoúčinných suplementů. Tudíž se zatím dá u nás všechno. Půl kila kvalitních rajčat představuje asi 50 mg lycopenu.
A další zajímavost. Lycopen se vstřebává jen po tepelné úpravě. Ze syrových rajčat se nevstřebá téměř nic. Ale protlak poskytuje poměrně vysoké množství. V průmyslových zemích má tři čtvrtiny obyvatel katastrofální nedostatek lycopenu.Kromě rajčat se totiž téměř nikde nenajde. Vysoký obsah mají už jenom meruňky, žlutý meloun, dýně anebo ananas. A potíž je v tom, že z rajčat se vstřebává jen po tepelné úpravě, trochu i v přítomnosti olivového oleje. Lcopen nesnižuje výskyt jen mrtvice ale i rakoviny střev, slinivky, žlučových cest, žaludku a prostaty.

reagovat 10.1.2013 18:18 - Valérie

Obsah lycopenu v rajčatech...

Ano, to je pravda, lykopen z rajčat se vstřebává jen po rozvaření, ze syrových jen s olivovým olejem nebo s velkým množstvím pepře nebo kari. Ale třeba z meruněk, dýně a ananasu i za syrova. Lykopen má vliv nejenom na mrtvici a rakovinu, ale dokonce i na zesílení imunity.

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 10.1.2013 17:11 - Mary

Platí to i o průmyslově pěstovaných rajčatech, která nikdy neviděla sluníčko ani hlínu?

reagovat 10.1.2013 18:09 - Gamma

Platí to i o průmyslově...

Obsah lycopenu v rajčatech samozřejmě kolísá. Není to dáno, jestli viděly sluníčko a hlínu, je to dáno odrůdou, některé obsahují mega dávky lycopenu, jiné téměř nic. Lepší je užívat čistý lycopen v kapslích. Tam je obsah standartizován. Náš debilní SÚKL si zatím rajčat nevšímá, protože ten zabraňuje dovozu vysokoúčinných suplementů. Tudíž se zatím dá u nás všechno. Půl kila kvalitních rajčat představuje asi 50 mg lycopenu.
A další zajímavost. Lycopen se vstřebává jen po tepelné úpravě. Ze syrových rajčat se nevstřebá téměř nic. Ale protlak poskytuje poměrně vysoké množství. V průmyslových zemích má tři čtvrtiny obyvatel katastrofální nedostatek lycopenu.Kromě rajčat se totiž téměř nikde nenajde. Vysoký obsah mají už jenom meruňky, žlutý meloun, dýně anebo ananas. A potíž je v tom, že z rajčat se vstřebává jen po tepelné úpravě, trochu i v přítomnosti olivového oleje. Lcopen nesnižuje výskyt jen mrtvice ale i rakoviny střev, slinivky, žlučových cest, žaludku a prostaty.

reagovat 10.1.2013 18:18 - Valérie

Obsah lycopenu v rajčatech...

Ano, to je pravda, lykopen z rajčat se vstřebává jen po rozvaření, ze syrových jen s olivovým olejem nebo s velkým množstvím pepře nebo kari. Ale třeba z meruněk, dýně a ananasu i za syrova. Lykopen má vliv nejenom na mrtvici a rakovinu, ale dokonce i na zesílení imunity.

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *