Co jedí na vánoce vegetariáni - komentáře

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 20.12.2001 00:36 - Vegetariánské stránky

Ahoj,

rádi bychom přidali zajímavý článek o vánočních stravovacích zvycích našich předků, který vyšel
v knize Lidová výživa od Mudr. Kaizla z roku 1944. Našli jsem část zabývající se právě štědrovečerní večeří v podobě asi na počátku minulého století, tak ji přepisuji tak, jak byla napsána:

"...V rodinách, kterým se vedlo poněkud lépe, mívali hrachovou polévku, jahelník (z polovice rýže a polovice jahel), jablkový závin a muziku, t. j. uvařené křížaly (usušená jablka), sušené hrušky a švestky. Jinde mívali spařené peciválky, které se připravovali tak, že se upekly menší vdolky, plněné mákem, vhodily se pak do horkého kozího mléka (někdy jen vody), nechal se přejít var, scedily se a podávaly se polité škvařeným máslem a medem nebo sirupem. Na Štědrý den se nesměl jíst česnek, lidé by po něm byli zlí, ale měl se dát kohoutovi, aby se nedal. Po večeři se často pívala čokoláda, kterou dávali toho dne obchodníci jako výslužku svým zákazníkům. Večeřet se začlo, když se objevila na nebi první hvězdička. Celý ráz večeře byl ovšem slavnostnější než jindy. Stůl byl pokryt i v chudých rodinách bílým ubrusem, pod něj se dávala taška s penězi, aby se peníze držely. Před každým dítětem byla rozsvícena třínožka nebo sloupek (komu dřív dohořela, ten dřív umře). Kromě toho na prkýnku byly rozsvíceny svíčky za zemřelé členy rodiny. Na stole byly i rozkvetlé "barborky", chléb vánočka, jablka a ořechy. Všechno muselo být připraveno, hospodyně nesměla vstávat od stolu, aby slepice nezanášely. Počet stolovníků měl být sudý; byl-li lichý, přidal se jeden talíř, na který se kladlo také jídlo, a to se pak někomu darovalo. I koza měla svůj talíř, na který se od každého jídla dávalo potřech soustech - koza ostatně měla postavení váženého člena rodiny - běda, kdyby ji hospodyně zdvořile nepozdravila! - je tedy přirozené, že byla účastna i této slavnosti. Polévka se dávala každému na talíř, jahelník se odkrojil teprve na pekáči nožem (pokud není odkrojen není náš) a pak se společně jedl s jednoho konce lžícemi. Závin se pak jedl zase z talířů. Na nádobí se muselo dávat pozor - kdo něco na Štědrý den rozbije, do roka umře. Po večeři se jedla jablka, která se nejdříve rozkrojila, aby se vidělo, kdo má hvězdu a kdo kříž. Komu se ukáže kříž, ten do roka umře. Pak se louskaly ořechy. Každý každému podal kousek ze svého ořechu. Kdo totiž zabloudí a vzpomene si, s kým jedl ořech u štědrovečerní večeře, rozomene se, kde je. Pro dobytek se odložily tři ořechy, tři soustíčka vánočky a chleba. Vše se na kamnech usušilo, a když dobytek měl mláďata, dalo se jim to do prvního pití. Po večeři se nádobí odneslo a umylo(někde je však toho dne nemyli), ale pekáče se zbytky jídla a skořápky se jen zabalily do ubrusu a odložily na vedlejší stůl.
Vánoční stromeček tenkrát ještě nebyl a ostatně i vánoční dary se omezovaly obyčejně jen na jablka, ořechy a vánočku. Zato pak začala řada čarovných pokusů, jež měly odkrýti tajemství přístího roku."

Za redakci Veg.cz
Martin

reagovat 20.12.2001 15:29 - jana

Velmi pekny clanek. Diky.

reagovat 22.3.2002 22:00 - Gabka

Na Vánoce sedíme u jednoho stolu s rodiči a prarodiči mého manžela. První rok, kdy jsme s nimi trávili Vánoce, mysleli, že i když nejíme maso, tak na večeři si dáme kapra. Kapr přece není maso. Je to ryba...
Udělali jsme si k salátu sójové maso v sýrovém těstíčku.
Sójové maso "big steak" uvaříme ve vodě s bobkovým listem, 2 kuličkami nového koření, 6 kuličkami celého pepře, 1 kostkou karpatského bujonu (neobsahuje nic živočišného) a dochutíme vegetou. Uvařené, vychladlé a jemně vymačkané posypeme z grilovacím kořením (nebo kari kořením, jak kdo má rád) a obalíme ve směsi s vajíčka a strouhaného tvrdého sýru. Osmažíme a podáváme; i k bramborám či k bramborové kaši.
Loni se už nikdo nad našim talířem nedivil, co že to jíme, když jsou Vánoce a to je přece klasicky kapr.
Pokud náš recept vyzkoušíte, přejeme Vám dobrou chuť.

reagovat 25.11.2006 10:38 - domdee

njn já budu jíst jenom bramborový salát jo a užjite si vánoce!!!:-)

reagovat 14.4.2007 01:20 - kochanski

Díky moc za super recepty. Já každoročně dávám smažený celer s bram. salátem, ale už to začínala být nuda:D

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 3.2.2014 19:48 - Petr

Můj kolega byl vegetariánem 10 let a nakonec toho musel nechat pro celkové tělesné vyčerpání a mnohočetné zdravotní problémy. Nyní je úplně zdráv.

reagovat 4.2.2014 08:31 - .

Můj kolega byl vegetariánem...

Já jsem vegetariánem 17 let. A jsem zdravější, než když jsem vegetariánkou nebyla. A další efekt je ten, že vypadám mnohem mladší, než moji vrstevníci a jsem daleko vitálnější. Pokud je strava nevyvážená, jistě, tělo strádat bude. Pokud vegetarián jí pestrou stravu a ví co, tak mohu jedině doporučit.

reagovat 6.2.2014 20:22 - treba

obiraji vanocni strom

reagovat 20.8.2015 16:31 - Retardér

Na Vánoce sedíme u jednoho...

Kapr je také maso,je to ze zvířete.

reagovat 20.8.2015 16:35 - Retardér

jako na sektu. Zvlášť v...

Opravdu jste tak vypatlaná že nevíte,že bílkoviny nejsou jen v mase a produktech živočišného původu?

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *