Jaké vlastnosti mají chutě? - komentáře

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 28.8.2007 10:46 - Vladimír Volma

VAROVÁNÍ! Jsou zde uvedeny chybné charakteristicky základních chutí. Bude to další tragédie, až se někdo vážněji nemocný začne zde uvedenými informacemi řídit. Např. až se někdo zimomřivý a studený začne ohřívat, dynamizovat a zvyšovat si komunikační pohotovost přisolováním. Skončí jako hodně studená mrtvola. Přeji mnoho zdaru!

reagovat 28.8.2007 11:32 -

Co to tu meleš za blbosti?

reagovat 26.5.2008 20:25 - Vladimír Volma

Sladká a pálivá (štiplavá, pikantní) zahřívají - vnášejí do organismu yang. Naproti tomu slaná, kyselá a hořká ochlazují - vnášejí do organismu yin. Namísto popleteného článku, psaného podle ještě popletenějších makrobiotických příruček, radím studovat exaktní dietetiku a dietologii podle tradiční čínské medicíny.

reagovat 22.9.2009 23:00 - karel

Jsem "prosťáček z vesnice" takže mne trochu mate zde uvedené dělení "chutí" jen pro upřesnění bych uvedl že z fyziologického hlediska se chutě dělí trochu jinak. Toto dělení vychází z povahy chemoreceptorů v jazyku a původně se uváděly čtyři chutě (a jejich receptory) - hořká, sladká, slaná a kyselá (pálivá a trpká nejsou chutě, pálivost je způsobena drážděním volných nervových zakončení, trpkost celkovým působením na tkáně). Přesto se nově uvádí chuť UMAMI (receptory kys. glutamové a jejich solí), nejnovější studie hovoří také o receptorech pro "tučnou" chuť a receptorech pro vápníkové kationy.

reagovat 13.3.2011 15:09 - Vladimír Volma

Jsem "prosťáček z vesnice"...

Chuť je informace o tom, zda máme konkrétní potravinu jíst, či nikoliv. Zmíněné informaci je však třeba správně porozumět. Toto porozumění je předáváno z generace na generaci od počátku lidského rodu. S proměnami životních podmínek se však průběžně měnilo i toto porozumění chutím. Je celkem jedno, jak chuti vznikají a co umožňuje jejich vnímání, avšak není jedno, co potraviny určitých chutí způsobují v organismu. Že je pálivá chuť vnímána jinak než ostatní chuti, o tom se přesvědčil každý, kdo snědl feferonku a následný den při stolici vnímal pálení konečníku. Tam se chuťové receptory zajisté nenacházejí, co by tam hledaly. Vědecká zjištění o chutích jsou tedy možná pozoruhodná, ale pro praktický život bezcenná. Pokud například budeme vědět, že hořká chuť vede energii směrem dolů, pročež urychluje pohyb střev a vyvolává průjem, příp. uvolňje zácpu, bude to pro nás cenná a praktická informace. Podobně si jistě rádi zapamatujeme, že kyselá chuť vede energii zvnějšku dovnitř, pročež zpomaluje pohyb střev, a tím zastavuje a léčí průjmy. Při zácpě hořké, při průjmu kyselé, to je ukázka správného porozumění chutím potravin, jež se kdysi předávalo mezi generacemi. (Hořká a kyselá chuť mají chladnou potenci jin. Směr dolů a směr zvnějšku dovnitř jsou podle taoistické filosofie rovněž charakterizovány jako projevy jin.)

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 28.8.2007 10:46 - Vladimír Volma

VAROVÁNÍ! Jsou zde uvedeny chybné charakteristicky základních chutí. Bude to další tragédie, až se někdo vážněji nemocný začne zde uvedenými informacemi řídit. Např. až se někdo zimomřivý a studený začne ohřívat, dynamizovat a zvyšovat si komunikační pohotovost přisolováním. Skončí jako hodně studená mrtvola. Přeji mnoho zdaru!

reagovat 28.8.2007 11:32 -

Co to tu meleš za blbosti?

reagovat 26.5.2008 20:25 - Vladimír Volma

Sladká a pálivá (štiplavá, pikantní) zahřívají - vnášejí do organismu yang. Naproti tomu slaná, kyselá a hořká ochlazují - vnášejí do organismu yin. Namísto popleteného článku, psaného podle ještě popletenějších makrobiotických příruček, radím studovat exaktní dietetiku a dietologii podle tradiční čínské medicíny.

reagovat 22.9.2009 23:00 - karel

Jsem "prosťáček z vesnice" takže mne trochu mate zde uvedené dělení "chutí" jen pro upřesnění bych uvedl že z fyziologického hlediska se chutě dělí trochu jinak. Toto dělení vychází z povahy chemoreceptorů v jazyku a původně se uváděly čtyři chutě (a jejich receptory) - hořká, sladká, slaná a kyselá (pálivá a trpká nejsou chutě, pálivost je způsobena drážděním volných nervových zakončení, trpkost celkovým působením na tkáně). Přesto se nově uvádí chuť UMAMI (receptory kys. glutamové a jejich solí), nejnovější studie hovoří také o receptorech pro "tučnou" chuť a receptorech pro vápníkové kationy.

reagovat 13.3.2011 15:09 - Vladimír Volma

Jsem "prosťáček z vesnice"...

Chuť je informace o tom, zda máme konkrétní potravinu jíst, či nikoliv. Zmíněné informaci je však třeba správně porozumět. Toto porozumění je předáváno z generace na generaci od počátku lidského rodu. S proměnami životních podmínek se však průběžně měnilo i toto porozumění chutím. Je celkem jedno, jak chuti vznikají a co umožňuje jejich vnímání, avšak není jedno, co potraviny určitých chutí způsobují v organismu. Že je pálivá chuť vnímána jinak než ostatní chuti, o tom se přesvědčil každý, kdo snědl feferonku a následný den při stolici vnímal pálení konečníku. Tam se chuťové receptory zajisté nenacházejí, co by tam hledaly. Vědecká zjištění o chutích jsou tedy možná pozoruhodná, ale pro praktický život bezcenná. Pokud například budeme vědět, že hořká chuť vede energii směrem dolů, pročež urychluje pohyb střev a vyvolává průjem, příp. uvolňje zácpu, bude to pro nás cenná a praktická informace. Podobně si jistě rádi zapamatujeme, že kyselá chuť vede energii zvnějšku dovnitř, pročež zpomaluje pohyb střev, a tím zastavuje a léčí průjmy. Při zácpě hořké, při průjmu kyselé, to je ukázka správného porozumění chutím potravin, jež se kdysi předávalo mezi generacemi. (Hořká a kyselá chuť mají chladnou potenci jin. Směr dolů a směr zvnějšku dovnitř jsou podle taoistické filosofie rovněž charakterizovány jako projevy jin.)

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *