Nebezpečí kontaminace vody a potravin
"Pokud by se včas přišlo na to, že není s vodou něco v pořádku, je možné
zastavit její přípravu a nepustit ji do domácností. Pokud by se
ale nebezpečné látky do vodovodních řadů dostaly, bylo by
ohroženo mnoho lidí," řekl ČTK Jiří Ruprich z brněnské pobočky
Státního zdravotního ústavu.
Ředitel Výzkumného ústavu potravinářského Jiří Celba si však
myslí, že vodárenské firmy si kvalitu vody dostatečně hlídají.
Někde mají dokonce nádrže s rybami, které jsou na kvalitu vody
velmi citlivé. Před nedávnem zavedli tento systém v plzeňské
vodárně. Její pracovníci ryby pozorně sledují. Pokud by se u nich
projevily nějaké potíže, mohou zasáhnout, aby závadná voda
neopustila úpravnu.
Také stát má zájem ochránit pitnou vodu. Ústřední krizový
štáb v únoru rozhodl o preventivních opatřeních proti případné
teroristické hrozbě, mezi nimi je i zvýšená ostraha zásobáren a
úpraven pitné vody.
S ochranou potravin je to ale složitější. Podle Celby se
výrobci snaží co nejvíc ochránit samotnou výrobu, i když je to
velmi těžké. Přecházejí k technologiím, při nichž je kontakt
člověka s potravinou co nejmenší, pokud to je možné. Do výrobních
hal nesmějí cizí lidé, uvedl. Bylo by podle něj i velmi obtížné
stanovit potravinu, kterou konzumuje nejvíc lidí. Podle Rupricha
by bylo možné, aby výrobky kontaminoval nějaký zaměstnanec, který
k nim má přístup. Dodal, že každá masová společnost, která se
denně spoléhá na práci tisíců dalších lidí, je velmi zranitelná.
Určité riziko hrozí i při přepravě potravin do obchodů.
Spotřebitelé by si tedy proto měli důkladně prohlédnout obaly,
zda nejsou nějak poškozené, uvedl Celba.
Zdroj: ČTK - Petra Kučerová
Komentáře