Hroznový cukr - první pomoc při nedostatku energie
Hroznový cukr neboli dextróza je nejrozšířenější jednoduchý cukr, který se volně vyskytuje v mnoha ovocných plodech, zejména v hroznovém víně, v medu či ve složených cukrech.
„Molekuly tohoto cukru garantují rychlé dodání energie všem buňkám těla a jsou palivem zejména pro nervový systém a svalstvo. Doba, za kterou pronikne hroznový cukr z úst do krevního řečiště, je totiž sotva dvě minuty,“ říká RNDr. Eva Holubová ze společnosti Naturprodukt.
Hroznový cukr je snadno a rychle stravitelný, doporučuje se na celkové posílení organismu a jako zdroj energie při nechutenství doprovázejícím různá onemocnění a také při špatné funkci a onemocněních jater, například mononukleóze nebo žloutence.
„Jako rychlý zdroj energie je vhodný i při zátěži v zaměstnání, ve škole a při sportovních aktivitách, kdy má organismus obzvláště vysokou spotřebu energie. Pro diabetiky je zase ideálním sacharidem pro odstranění nízké hladiny cukru v krvi,“ dodává RNDr. Eva Holubová.
Kromě přirozeného výskytu v ovocných plodech se dá hroznový cukr pořídit i ve formě bonbónů.
- Odpovědět
Pošli odkaz