Faktory provokující záchvat migrény
Než začneme probírat nejčastější provokační podněty, je třeba připomenout, že reakce na ně bývá opožděná a projevuje se v průběhu několika až mnoha hodin.
Na prvním místě je nutno uvést stres, který dokáže záchvat bolesti vyvolat velmi spolehlivě.
Dále jsou to nepříjemné emocionální prožitky. Bohužel však nikoliv jen sama emocionální tenze, ale i po ní nastupující relaxace, může být vyvolávajícím podnětem. U některých pacientů nemusí být emoce pouze negativní, ale mohou reagovat záchvatem i na citové prožitky pozitivního rázu (zdařilý výlet, přátelská schůzka apod.). Jsou popsány i případy provokace záchvatu orgasmem.
Mnoho pacientů si stěžuje na vliv změn počasí. Uvažuje se o změnách atmosférického tlaku vzduchu, o změnách vlhkosti vzduchu, vzestupu teploty a hlavně množství kladných iontů v atmosféře. Dále se uplatňuje působení teplých větrů, které vznikají v horských a podhorských oblastech. Není dosud přesně známo, které z těchto klimatických faktorů mají opravdu zásadní vliv na migrenózní záchvaty. Naopak je prokázáno, že nadměrné slunění tento vliv má.
Souvislost záchvatů migrény s nepravidelným spánkem pozoruje mnoho nemocných. Pochopitelné je nevyspání, zvláště opakované, stejně však může působit i nadměrně dlouhý spánek. Ten je zřejmě důvodem, proč mají někteří nemocní záchvaty hlavně v neděli, kdy si dopřejí delší spaní. U jiných pacientů je provokačním faktorem zřejmě spánek sám, neboť jejich záchvaty začínají výhradně v noci.
Asi čtvrtina nemocných váže vznik záchvatů na požití určitých potravin. Nejčastěji tyto potraviny obsahují tyramin, fenyletylamin, nitráty a nitrity, glutamát, kofein, etanol a histamin. Z konkrétních potravin se na prvním místě uvádí čokoláda (obsahuje fenyletylamin), ostré aromatické a „uleželé“ sýry - např. Cedar, parmezán, camembert, roquefort, pivní sýry. Doporučuje se vyhýbat se konzervovaným a nakládaným masům, drůbežím játrům, salámům a párkům, ale u některých pacientů i mléku a mléčným výrobkům. Anglická lékařka Daltonová popsala případ muže, který trpěl záchvaty migrény výlučně po požití mléčných výrobků. Po jejich odstranění z jídelníčku neměl jediný záchvat po dobu tří let, dokud nesnědl lahvičku jogurtu. Ještě týž den se pak dostavil těžký migrenózní záchvat.
Prakticky všechny alkoholické nápojemohou vyvolat záchvat, ale nejsilnější schopnost má prý červené a portské víno. Mechanismus působení uvedených potravin není zcela jasný, původní názor, že jde o potravinovou alergii, je nyní již překonán. Rovněž ne všichni autoři akceptují názor na význam alimentárních faktorů při vyvolání záchvatu. Vypozoruje-li však pacient potraviny, které mu záchvat vyvolávají, může jejich spotřebu zcela vyloučit či alespoň omezit, a snížit tak četnost svých záchvatů.
Mnozí pacienti vypozorovali, že dlouhé setrvávání „na lačno“ nebo hladověnínapomáhá vzniku záchvatů. Osoby trpící migrénou by neměly zanedbávat pravidelnou životosprávu a dodržovat pravidelné přestávky mezi jídly.
Dalšími vyvolávajícími faktory mohou být: ostré silné světlo, eventuálně blikající či pohybující se, ostré, nepříjemné zápachy a dlouhotrvající hluk - typicky např. zábava na diskotéce.
U někoho může být vyvolávajícím faktorem sledování televize či práce s počítačem.
Uplatňuje se též zvýšené zatížení vestibulárního aparátu (dlouhá jízda vlakem, autem, cestování letadlem, lodí i houpání na houpačkách a točivé tance).
Z vyvolávajících léků jsou nejčastější perorální kontraceptiva.
Výše uvedené faktory však nemusí mít význam u každého nemocného. Zatímco u jednoho může určitý faktor pravidelně záchvat vyvolat, druzí mohou být k jeho působení zcela odolní. Znalost těchto provokujících podnětů pro pacienta je však nezbytná. Lékař by měl vést pacienta k tomu, aby se pokusil vysledovat provokační momenty svých záchvatů a mohl se jim tak vyhnout. Je nutné pacientům zdůraznit, že záchvat se neobjeví bezprostředně po působení nějaké příčiny, ale mnohdy až do 24 hodin.
Zdroj: Migréna- minimum pro praxi, nakladatelství Triton
Komentáře