Zdravé sladkosti bez cukru: Jahodové knedlíky z tofu těsta
Ingredience na 2 porce:
Na knedlíky:
200 g tofu natural
1 polévková lžíce slunečnicového oleje
30 g obilného sušeného nápoje (ovesný, rýžový, sójový)
160 g hrubé celozrnné špaldové mouky
20 g na obalování
1 vejce
mořská sůl
20-21 ks středně velkých jahod
Na posypání:
80 g ovesných vloček
1 lžíce medu
1 lžička slunečnicového panenského oleje
trochu sušeného ovesného nápoje na posypání
med nebo javorový sirup na doslazení
Tofu natural rozlámeme do nožového mixéru a v prvním kroku je rozmixujeme s jednou lžící oleje. Dlouho nemixujeme, jenom chvíli, aby se tofu s olejem spojilo.
Pak tuto hmotu vyklopíme na vál, přidáme odvážené množství celozrnné špaldové mouky, obilného mléka, špetku soli a jedno vejce. Nožem nebo špachtlí promícháme těsto, které posléze propracujeme i rukama.
Až se těsto nechytá válu, uválíme z něj váleček, který nakrájíme na stejné díly. Vyjde asi 20-21 kousků, které plníme celými opranými a očištěnými jahodami. Hotové knedlíky obalíme ještě v celozrnné mouce, aby se nerozvářely.
Knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a lehce a opatrně je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a mohly při varu vyplavat. Knedlíky povaříme mírným varem 10-12 minut. Pak je vyjmeme a můžeme servírovat.
Na talíři je sypeme posypkou z umletých pražených ovesných vloček, které připravíme dietněji na menším množství tuku. Místo cukru knedlíky posypeme ovesným sušeným nápojem.
Kdo má rád knedlíky sladší, může je polít ještě javorovým sirupem nebo rozředěným medem.
Mixované pražené vločky na posypání
Na lžičce oleje zpěníme lžíci medu a přisypeme ovesné vločky. Za stálého míchání vločky upražíme. Vyklopíme je na talíř, kde je necháme zchladnout. Studené upražené ovesné vločky umeleme nebo rozmixujeme na kávovém mlýnku.
Kdo by nemohl kvůli slinivce ani variantu pražených ovesných vloček, může posypat knedlíky na sucho opraženou kukuřičnou strouhankou a posypat i nasládlým sušeným sójovým nápojem s příchutí vanilky.
Zdroj: Alena Mokrá-Vaříme zdravě bez cukru, nakladatelství Computer Press
Komentáře