Oxidační stres, antioxidanty a jejich vliv na zdraví
Oxidační stres se může podílet na vzniku:
Aterosklerózy
Onemocnění srdce
Parkinsonovy nemoci
Alzheimerovy choroby
Vitiliga
Chronického únavového syndromu
Neplodnosti
Předčasného stárnutí
Antioxidanty jsou látky, které dokáží zachytit volné kyslíkové radikály a tak snižovat riziko oxidačního stresu. Takové látky obsahuje například čerstvé ovoce a zelenina.
Mezi nejznámější antioxidanty patří:
Vitamíny C, E, A a minerály selen a zinek mají antioxidační vlastnosti a přispívají podpůrnými mechanismy imunitnímu systému.
Glutathion je tripeptid tvořený aminokyselinami játry jako nejdůležitější antioxidant v těle. Nedostatek glutathionu může být spojen se stavy související s předčasným stárnutím.
CoQ10 je látka zodpovědná za produkci energie pro buňky a jejich metabolické procesy. S věkem nad 30 let se jeho přirozená produkce snižuje.
Kyselina alfa-lipoová je kofaktor enzymových systémů v mitochondriích a zlepšuje antioxidanty v těle stavu prostřednictvím signální transdukce a genové transkripce.
Kurkuma se může pochlubit mnoha prospěšnými vlastnostmi pro tělo díky obsahu kurkuminu.
Pycnogenol – výtažek z francouzské borové kůry obsahující OPC - Oligomerické Procyanthocyanidiny (nebo také PAC - Proantokyanidiny), známé jako bioflavonoidy, které se starají o antioxidační ochranu lidského těla.
Zelený čaj s obsahem antioxidačních polyfenolů
Borůvky
Antioxidanty lze tělu dodávat v dostatečné míře při pravidelné konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, pití zeleného čaje či v podobě doplňků stravy – buď jednotlivě dle dalších příznivých účinků na organismus či ve speciální antioxidační směsi.
MK
- Odpovědět
Pošli odkaz