Glutaman sodný

První příspěvky v diskuzi

reagovat 18.10.2001 13:34 - Petra

Chtěla bych se zeptat paní doktorky, co to vlastně je glutaman sodný. Skoro ve všech pytlíkových potravinách (polévky, vegety, masox ..) je. Zajímalo by mě jestli může mít nějaký negativní vliv na zdraví. Znám lidí, kteří vyhledávají potraviny právě bez glutamanu, prodávají se v obchodech se zdravou výživou.'

reagovat 18.10.2001 14:00 - Doktorka

Glutaman sodny je sodna sul kyseliny glutamove - aminokyseliny, která je stavební jednotkou bilkovin. Vyrobci ji pridavaji do svych vyrobku jako zvyraznovac chuti. Muze se pak pouzit mensi mnozstvi prirodnich surovin jako napriklad kureciho masa v instantni polevce.
U precitlivelych lidi muze vyvolat nezadouci ucinky: bolesti hlavy, tlak na prsou, paleni predlokti a zadni casti krku. V nekterych pripadech tez poruchy vnimani, halucinace, nevolnost zvraceni, dusnost, astmaticke reakce a ospalost. Pokud se nekdo po uziti potravin bohatych na tuto latku, neciti dobre (tzv. syndrom cinskych restauraci), je mozne, ze je na ni precitlively a mel by takova jidla radeji vynechat.
Nektere pokusy na zviratech prokazaly negativni vliv na mozkove bunky, bunky sitnice, poskozeni plodu a potraty. Tez souvislost s cukrovkou, obezitou a zvysenim krevních tuku. Avsak tyto vlivy nejsou prokazany u lidi.
Nejvice je teto latky obsazeno v instantnich vyrobcich (zejmena pak v cinskych nudlich), v cinske kuchyni,koreni a ochucenych slanych pochoutkach.
V minulosti platila v ČR povinnost upozornit na obsah teto latky varovnym napisem na vyrobku. Toto dnes jiz neplati. spis byva upozornovano, ze pripravek glutaman sodny neobsahuje.'

reagovat 3.1.2002 07:26 - Katka

petro glutaman sodný je zodpovědný za tak obrovský počet rakovin žaludku v Číně. Oni ti číňani jsou jinak úplně zdraví, protože jedí relativně zdravě - neloupaná rýže,mnoho zeleniny,málo tuku a cukru atd. jenže v poslední době do všeho začínají cpát glutaman a problém je na světě. Glutaman je vlastně druh kyseliny, která naleptává žaludeční stěnu a poškozuje celý trávicí trkat mimo jiné. Já výrobky s glutamanem nepoužívám, žádné instatní polévky, polévky ze sáčku, masoxy, bujóny, atd...jsou to jedy.'

reagovat 10.2.2002 22:18 - Lenka

Jim velmi casto huste zeleninove polevky s bujonem. Myslela jsem si, ze jim velmi zdrave. Muze mi nekdo poradit, co pridat do vyvaru,abych tak nahradila Maggi nebo Podravku. Dekuji.

reagovat 11.2.2002 07:25 - Katka

To nemyslíš vážně, že jsi si myslela, že bujony jsou zdravé??? Vidím, že rekalam v televizi pracuje 100%.Zeleninové polévky okořeněné bylinkami a různým dobrým kořením jsou dobré a výživově kvalitní. Zeleniny čerstvá nejlépe, ne ze zeleniny mražené. Prostě holt nejde jíst zdravě a zalít si v hrnku chemickou směs, či do všeho dávat bujony....já pokud si chci vzít poléku do práce na oběd, pak ji uvařím den předem večer a není problém.'

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 13.2.2016 12:04 - Nikola

O škodlivosti glutamanu vím...

Bohužel se v některých školních jídelnách, stále používá Glutamát sodný. V jedné školní jídelně pracuji, tak vím čím dochucují, omáčky, polévky,.... ve velkém množstvím............. bohužel :-(

reagovat 13.2.2016 13:06 - Tonda Vlas

Zase tu chce někdo zdémonizovat zcela neškodnou věc.

reagovat 13.2.2016 14:44 - Jirka

Mohu jen varovat:viz. definice E621 na Wikipedii.Glutamat sice voni i chutna,nicmene stimuluje,cimz' i poskozuje CNS,coz' vubec neni fajn.De-facto jde o navykovou latku,kdy castym konzumentum hrozi stavy ne nepodobne toxicke psychoze,coz' muze byt jeden z duvodu,proc' jsou deti zle.Maji navyk.ac'koliv si to neuvedomuji...
Az' budete v obchode nakupovat svym detem syrove kulicky a podobne chemky od firmy Ber-si,prectete si nejprve slozeni - tech E-cek je v techto "pochoutkach" +-8 ;E621 vcetne.Tyka se vsak i uzenin,bramburek Lays s prichutemi a dalsich vyrobku zminenych vyse (napr.Maggi,nikoliv vsak Vitana!).Je opravdu vhodne cist slozeni,E621 je prakticky vsude,i v jaternicich... :-(
Osobne se Glutamatu zasadne vyhybam a kupuji pouze proverene potraviny,o kterych vim,ze tuto latku neobsahuji.
Takze dobrou chut' a hlavne zdravi,vam i vasem detem.

reagovat 22.6.2017 07:34 - julius

Kdo vari s masoxem nevari vubec. Masox muzete uz dneska koupit bez glutamanu ale v podstate si nicite chutove poharky. Podbarvuje chut a tak kdo jej pouziva pozdeji uz tezko stravi beznou stravu ktera masox neobsahuje. A to proto ze jiz ma ponicene chutove poharky. Pestujte a suste libecek vyvarte kosti a udelejte si zamrazene kosticky vlastni. Pouzivejte himalajskou sul a zapomente na bilou protoze to je dneska prosypane ruznou chemii a smejdy. To same prestant ekonzumovat bily cukr a kupte pravy rafinovany cukr. Nekupujte medy v hypermarketech ale u vcelaru a to same plati s masem at veprik, hovezi tak kuratka. Ja uz v hypermarketu nekupuji nic. Jednak je podezrele ze potraviny nakupujete vedle drogerie, elektro, obleceni a to vs eobsahuje ruzne chemie konzervovabi a rozhodne nejsou zdravi prospesne ani nezavadne to vse je vedle tech potravin co tam kupujete. Dale nenakupuji tam tak eproto ze dane odvadeji do danovych raju a do CR pokladnicky se tam nedostane ani kacka. V posledni dobe zvas delaji zamestnance zdarma. Protoze uz si musite vzit GO ci jak se ten kram jmenuje dat do koziku sam nacist a v neposledni rade vas u kontroly zase vsechno vyhazou a znovu kontrolujou. Proi zamysleni jde o vec nas naucit si to delat bez prodavacu a pokladich ktere prijdou o praci. A to se me tedy take nezamlouva. A uplne posladni tecka proc tam nekupuji je ze potraviny nevite co kupujete stitky casto prelepovane bez vyrobce ci obsahu. Klamave nazvy a vahy. Musite davat pozor kdyz vidite lacinejsi cenu ze uz to neni vaha 20g ale 17g. Nemecke potraviny jsou vlastne Polske protoze je vozi pres nemecko a tak porad dokola.

reagovat 22.6.2017 08:30 - !

Kdo vari s masoxem nevari...

Julius, ty jsi chytrej jak rádio.

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *