Ghí - ajurvédský elixír života - komentáře

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 12.8.2006 14:33 - Andel.Vera

Ghí velice dobře znám a musím potvrdit, že ač je z másla vyrobené, jeho chuť je úplně jiná , je zbavena té pachuti mléka, kterou někdy můžeme v běžném másle cítit. A nejen, že se na ghí připravují dobře různé mňamky, ale navíc se může nanášet na pokožku místo drahých krémů, při jejichž vzniku mnohdy trpělo nějaké pokusné zvíře. Osobně mám zkušenost, že mi půllitrová sklenice ghí vydržela v lednici téměř půl roku. Samozřejmě z ní kvapem ubývalo, neboť toto upravené máslo jsem používala často. Poznámka: i naše hospodyňky používají ghí jen to nevědí. Jedná se totiž o přepuštěné máslo, z něhož se připravují různé lahodné krémy. :-)

reagovat 12.8.2006 17:21 - gita

pokial viem tak sa gli neuschovava v chladnicke

reagovat 12.8.2006 17:22 - gita

ospravedlnujem sa za preklep

reagovat 17.3.2007 17:53 -

Na tom nesejde.

reagovat 8.4.2009 11:23 - mig

Ghí není ale jen přepuštěné máslo. Jde o to, že ho na mírném ohni vaříme hodně dlouho, čímž se vyloučí mléčná bílkovina (v podobě pěny a usazenin), které se pak vyhodí. Výsledkem je průhledná tekutina. Čím déle se vaří (!mírně!), tím lépe, protože tím méně vody v něm zůstane. Pokud ghí necháme uzavřené ve sklenici a v suchu, vydrží i rok.

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 17.3.2007 17:53 -

Na tom nesejde.

reagovat 8.4.2009 11:23 - mig

Ghí není ale jen přepuštěné máslo. Jde o to, že ho na mírném ohni vaříme hodně dlouho, čímž se vyloučí mléčná bílkovina (v podobě pěny a usazenin), které se pak vyhodí. Výsledkem je průhledná tekutina. Čím déle se vaří (!mírně!), tím lépe, protože tím méně vody v něm zůstane. Pokud ghí necháme uzavřené ve sklenici a v suchu, vydrží i rok.

reagovat 8.4.2009 11:23 - mig

Ghí není ale jen přepuštěné máslo. Jde o to, že ho na mírném ohni vaříme hodně dlouho, čímž se vyloučí mléčná bílkovina (v podobě pěny a usazenin), které se pak vyhodí. Výsledkem je průhledná tekutina. Čím déle se vaří (!mírně!), tím lépe, protože tím méně vody v něm zůstane. Pokud ghí necháme uzavřené ve sklenici a v suchu, vydrží i rok.

reagovat 10.1.2011 20:40 - rrd108

Ghí velice dobře znám a...

RadhaRaman Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly organismu. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven. Ačkoliv na západě není stále moc známé, ve východních kulturách je používáno po tisíce let. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu, dobré trávení a to díky jeho léčivým omlazujícím vlastnostem. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu smažených jídel. Je zásadní složkou v indické kuchyni, mnohem více než v západní kuchyni máslo nebo margarín.
Více info: http://www.radharaman.net/ghee/ghee.php

reagovat 10.1.2011 21:39 - haribol

RadhaRaman Ghí je...

radhiko,ty taky lezes na doktorku?co na to narakriti?

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *