Alergie na sulfáty v potravinách - komentáře

přejít na článek

První příspěvky v diskuzi

reagovat 28.4.2004 13:29 - Ján

Sulfáty jsou sírany a ty jsou v potravinách zcela vyjímečně. Víno se síří pomocí SO2 = oxidu siřičitého a siřičitanů, podobně kandované ovoce.

reagovat 21.6.2010 08:31 - lenka

Tak já alergii na víno skutečně mám a pořád se to zhoršuje. I po malém množství mi buší srdce a mám pocit, jako bych vypila aspoň litr, bolesti hlavy, zimnice. Trvalo mi celkem dlouho, než jsem na to přišla. Zajímavé je, že na dovolené v jižních zemích tyto stavy nemám, asi jsou tam vína více kvalitní.

reagovat 30.11.2011 21:40 - Jenny

Tak já alergii na víno...

Já si myslím, že mam také alergii na vino. Ale není to pouze vino. Jsou to i kombucha - kvašeny čaj nebo kvašeny mošt. Mylela jsem si, že je to alergie na nejaký druh plísní, ale sulfáty mě opravdu nenapadly. Je pravda, že se to zhoršuje, jelikož dobre vino miluji, je to docela problém. U me se to projevuje zarudnutím a otokem obličeje.

reagovat 21.3.2013 09:14 - gaga

V posledních letech reaguji na některá vína přecitlivěle, např. po 1 deci červeného na vernisáži (tj. bez dalšího jídla) se druhý den ráno vzbudím se silnou bolestí hlavy a zátylku. Jsou vína, po kterých se mi nic neděje, a jindy si dám 1 střik a druhý den beru jeden prášek na bolest hlavy za druhým. Nikdy se mi tyto stavy nepřihodí po tvrdém alkoholu a točeném pivě. Kupuji si těžší vína z vinotéky, z jižní Evropy, s vyšším obsahem alkoholu, a snáším je bez obtíží. U vína v restauraci (i lepší)u mě většinou nastanou výše zmíněné problémy. Zřejmě nejde o alergickou reakci vzhledem k době, která uplyne mezi vypitím vína a bolestí, ale ráda bych věci přišla na kloub, protože mě děsí jak malé množství vína dokáže spustit takovou reakci.

reagovat 15.6.2018 11:27 - míša

To, co většina z vás popisuje, je alergie na siřičitany, které se do vína a dalšího jídla dostává z konzervace sířením (SO2). To už ale napsal i Ján.
Naproti tomu nemohu s Jánem souhlasit, že sulfáty (sírany) se v potravinách vyskytují vyjimečně. Jsou totiž přirozeně i v pitné vodě. A v potravinách se vyskytují jak přirozeně, tak i přidaně (E514-516).

Pokračovat na prvních deset příspěvků v diskusi

Poslední příspěvky v diskuzi

reagovat 21.6.2010 08:31 - lenka

Tak já alergii na víno skutečně mám a pořád se to zhoršuje. I po malém množství mi buší srdce a mám pocit, jako bych vypila aspoň litr, bolesti hlavy, zimnice. Trvalo mi celkem dlouho, než jsem na to přišla. Zajímavé je, že na dovolené v jižních zemích tyto stavy nemám, asi jsou tam vína více kvalitní.

reagovat 30.11.2011 21:40 - Jenny

Tak já alergii na víno...

Já si myslím, že mam také alergii na vino. Ale není to pouze vino. Jsou to i kombucha - kvašeny čaj nebo kvašeny mošt. Mylela jsem si, že je to alergie na nejaký druh plísní, ale sulfáty mě opravdu nenapadly. Je pravda, že se to zhoršuje, jelikož dobre vino miluji, je to docela problém. U me se to projevuje zarudnutím a otokem obličeje.

reagovat 21.3.2013 09:14 - gaga

V posledních letech reaguji na některá vína přecitlivěle, např. po 1 deci červeného na vernisáži (tj. bez dalšího jídla) se druhý den ráno vzbudím se silnou bolestí hlavy a zátylku. Jsou vína, po kterých se mi nic neděje, a jindy si dám 1 střik a druhý den beru jeden prášek na bolest hlavy za druhým. Nikdy se mi tyto stavy nepřihodí po tvrdém alkoholu a točeném pivě. Kupuji si těžší vína z vinotéky, z jižní Evropy, s vyšším obsahem alkoholu, a snáším je bez obtíží. U vína v restauraci (i lepší)u mě většinou nastanou výše zmíněné problémy. Zřejmě nejde o alergickou reakci vzhledem k době, která uplyne mezi vypitím vína a bolestí, ale ráda bych věci přišla na kloub, protože mě děsí jak malé množství vína dokáže spustit takovou reakci.

reagovat 15.6.2018 11:27 - míša

To, co většina z vás popisuje, je alergie na siřičitany, které se do vína a dalšího jídla dostává z konzervace sířením (SO2). To už ale napsal i Ján.
Naproti tomu nemohu s Jánem souhlasit, že sulfáty (sírany) se v potravinách vyskytují vyjimečně. Jsou totiž přirozeně i v pitné vodě. A v potravinách se vyskytují jak přirozeně, tak i přidaně (E514-516).

reagovat 15.6.2018 12:25 - Petr

To, co většina z vás...

Siřičitany se v červeném víně vyskytují v malé koncentraci. Při větší by se víno odbarvilo. Bolesti hlavy po červeném víně kromě SO2 způsobují zejména polyfenoly.

Pokračovat na poslední stránku příspěvků v diskusi

Přidat příspěvek

 

Reaguji na komentář - nereagovat

* *